Malina iz Osijeka: Pobijedila je smrt, a sad se u kolicima bori za prava životinja

 Foto: Facebook/Malinaonwheels

LJUBITELJI životinja iz cijele Hrvatske odlučili su reći DOSTA i od političara zatražiti bolji Zakon o zaštiti životinja. Tim povodom u petak od 15 sati na glavnom zagrebačkom trgu organiziraju prosvjed na koji ste svi pozvani.

Osim ljudi, promjene u zaštiti životinja traže i ljubimci poput Maline koja nam se s prigodnom porukom javila putem Facebooka.



Riječ je o kujici koju je netko pregazio automobilom i ostavio da leži u kanalu kod Bizovca (pored Osijeka). Tako je ležala danima, dok za nju nisu saznali volonteri udruge Pobjede u čijem je azilu završila. Nažalost, ustanovljeno je da joj je kralježnica toliko oštećena da se neće moći normalno kretati. Kao da to nije bilo dovoljno nedavno joj je u plućima pronađen metak. Unatoč svemu želja za životom bila je jača od smrti.

Bilo joj je teško, tražila je privremeni dom, ali nitko se nije valjao. Sve dok za nju nije čula njezina sadašnja vlasnica Sunčica Tijardović.

"Pala sam na te njezine velike tužne oči i tužan pogled koji je pratio svakog izvedenog psa u šetnju u prvom dvorištu Azila. Ona ih je nepokretno gledala, iz svog lavorčića. Cijeli život imam udomljene pse i rekla sam si - uzeti ću psa za kojeg se nitko neće javiti. Eto bilo nam je suđeno", ispričala nam je Malinina prijateljica.



Kako to već biva prvo je došla na privremeni smještaj, ali od onda su nerazdvojni.

"Drugačije je imati psa s posebnim potrebama, morale smo se prilagoditi jedna drugoj. Naučila se vršiti nuždu na podlozi i onda je smotati te nas zvati da je bacimo.Sama je i do 8 sati dnevno. U to vrijeme se igra u svom krevetiću ili spava i čeka da dođemo kući", objašnjava nam Malinina skrbnica kako je to imati psa s posebnim potrebama.



U početku, dok Malina nije dobila kolica bilo je puno teže jer ipak je psa teško nositi.

"Spas su nam bila kolica koja sam kupila kod gospodina Davora iz Osijeka, napravio ih je baš za Malinu crvena s pink felgama, a stavile smo i registraciju srcolomka", nastavlja naša sugovornica, dodajući kako je Malina od kad ima kolica "nezaustavljiva i najbrža osječka legica".



Obožava trčati "po kopici" (osječko kupalište), luda je za plišancima, ovisna je o hrani toliko da je cijeli život "na dijeti". Na poklon voli dobiti dekicu ili jastuk, a obožava se voziti i u automobilu.

S Malinom živi još udomljenih životinja: zamorac, tvor, četiri mačke, kujica Kari (udomljena iz azila koja je također jedva preživjela udarac automobila i šepa), Bugi (veliko štene od 60 kg s kojim spava) te Đuka. Svi se oni dobro slažu i poštivaju šeficu Malinu.


I dok je nekim simpatična, nažalost ima i onih koji postavljaju neugodna pitanja tipa: "zašto je mučite" ili pak "zašto je ne uspavate".

Kako bi im dokazala kako nije riječ o mučenju, niti da je nešto boli, već se od ostalih pasa razlikuje samo po tome što se kreće uz pomoć pomagala Malina i njezina udomiteljica otvorile su Facebook stranicu " Malina on wheels".

Brojnim fotografijama iz stvarnog života Malina promovira pse poput sebe, potičući ljude da pomažu i udomljavaju pse s posebnim potrebama. I u tome uspijevaju jer je putem stranice spašeno puno životinja, najviše pasa.

Pročitajte više