Ova zemlja europski je rekorder u napuštanju kućnih ljubimaca

Foto: 123RF

 NAPUŠTANJE ljubimaca negativan je trend koji se nažalost događa u gotovo svim državama svijeta te se zato na ulicama može vidjeti sve više mačaka i pasa lutalica.

Kako prenosi BBC, jedna država europski je rekorder u napuštanju ljubimaca. Riječ je o Francuskoj, u kojoj godišnje bude napušteno od 100.000 do 200.000 ljubimaca, a najviše napuštanja dogodi se preko ljeta kada vlasnici odlaze na godišnje odmore.

Ovu lošu "tradiciju" primijetili su djelatnici azila koji često nailaze na napuštene životinje po ulicama. Vlasnici ih često ostavljaju samo zavezane pored ceste ili u kutijama i nemaju hrabrosti sami ih odnijeti u sklonište.

Razlozi zbog kojih se ljubimci napuštaju su raznovrsni, a najčešći je taj da se ljubimac jednostavno ne uklapa u njihovu sliku godišnjeg odmora i putovanja.

Neki vlasnici napuštaju ljubimce zbog prinove u obitelji, nedostatka financijskih sredstava ili strpljenja, alergije, novog partnera koji ne podnosi pse ili mačke ili selidbe.

Bez obzira na razlog, niti jedna životinja ne bi trebala biti bešćutno ostavljena na ulici te je stoga prije kupnje ili udomljavanja potrebno dobro razmisliti o tome hoćete li se moći skrbiti za ljubimaca na dugoročno.

Pročitajte više