Ovaj zoološki vrt u Engleskoj vraća nadu za životinje kojima prijeti izumiranje

Foto: Facebook

Dave White, čuvar zoološkog vrta u Chester ZOO-u u Engleskoj, govorio je za CNN o prvom rođenju ugrožene vrste Goodfellowog klokana u 91-godišnjoj povijesti zoološkog vrta. Poručio je da je to "nada" za vrstu, kojoj prijeti izumiranje u rodnoj Papui Novoj Gvineji.

"Beba klokan koju smo odlučili nazvati Joey osigurala je nastavak populacije klokana na drvetu i ključne podatke o njoj i njezinom reproduktivnom procesu koji pomažu u nastojanjima zaštite u divljini. Ovaj mališan može značajno doprinijeti očuvanju vrste", izjavio je White.

Kitawa’s rare baby tree kangaroo pops out to say hello! 👋 With little known about these shy and elusive animals, this...

Objavljuje Chester ZooSubota, 28. siječnja 2023.

Joey je samo jedno u nizu rijetkih rođenja koje je Chester Zoo dočekao u posljednjih osam mjeseci. Također su rođeni blizanci sumatranskog tigra, zapadna čimpanza, malajski tapir, veći jednorog i nosorog i troje fossa mladunaca. Svim tim vrstama prijeti izumiranje.

Cilj ZOO-a je spriječiti izumiranje

Budući da se svijet suočava s krizom biološke raznolikosti jer se izumiranja odvijaju nevjerojatnom brzinom, zoološki vrtovi mogli bi pomoći u pružanju ključne zaštite ugroženim vrstama. Središnja misija zoološkog vrta u Chesteru je "spriječiti izumiranje".

Godine 2021. objavili su 10-godišnji masterplan u kojem su navedene metode za postizanje toga cilja, uključujući znanstvena istraživanja i obrazovanje, obnovu staništa i svoj poznati program očuvanja uzgoja. "Svijet gubi vrste neviđenom brzinom. Stvarno je važno spasiti sve koje možemo", naveo je Mark Brayshaw, kustos sisavaca u zoološkom vrtu.

Brayshaw je objasnio kako funkcionira njihov program. Neke se vrste privremeno uzgajaju zatvorene kako bi se zaštitile od neposrednih prijetnji ili kako bi im se dala prednost prije ponovnog uvođenja u divljinu.

What a year! 🙌 We've celebrated a whole host of important animal births in 2022 – including the zoo's first ever...

Objavljuje Chester ZooUtorak, 27. prosinca 2022.

U drugim slučajevima cilj je očuvati vrstu koja je već izumrla u divljini ili je na rubu izumiranja, dok se neke ugrožene vrste uzgajaju kako bi pomogle u očuvanju održive populacije koja bi mogla biti puštena u divljinu u slučaju da je opasnost u njihovim prirodnim staništima eliminirana.

Jedini u Europi imaju laboratorij za endokrinologiju divljih životinja

Drugi zoološki vrtovi također imaju programe očuvanja uzgoja, ali Chester se smatra vodećim u svijetu djelomično zahvaljujući njegovom laboratoriju za endokrinologiju divljih životinja – jedinom u Europi. Ovdje znanstvenici prate hormone vrste analizirajući njezin izmet.

"Za vrste poput klokana na drvetu uzimamo uzorke svaki dan. Provodimo testove otprilike jednom mjesečno kako bismo mogli mjeriti reproduktivne hormone u ženki, a to pomaže da shvatimo kada će najvjerojatnije biti spremna za parenje", objasnila je Katie Edwards, vodeća znanstvenica za očuvanje u Chester ZOO-u.

Razina hormona pokazuje se kada ženka počinje razvijati jajašce i kada je vjerojatno da će ovulirati. Edwards i njezin tim uparuju ove dokaze s vizualnim znakovima i znakovima ponašanja koje promatraju čuvari zoološkog vrta i stavljaju mužjaka i ženku zajedno u optimalno vrijeme za razmnožavanje.

Uzgoj zaštićenih vrsta: Okrutan ili spasonosan?

Drugi zoološki vrtovi u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi šalju uzorke izmeta životinja kako bi se informirali o uzgoju ili dijagnosticiranju trudnoće, a Zoološki vrt u Chesteru također radi s partnerima na repliciranju svoje endokrinološke tehnike u Keniji kako bi pomogao očuvanju u divljini.

Uzgoj zaštićenih vrsta zoološkim vrtovima može biti problematična tema. Kritičari vjeruju da je uzgoj životinja za budućnost u zatočeništvu okrutan, jer mnoge od tih jedinki nikada neće moći biti ponovo u divljini jer su njihove prirodne navike previše degradirane.

Bilo je i istraživanja koja sugeriraju da programi uzgoja ponekad mogu dovesti do genetskih promjena koje mogu utjecati na sposobnost vrste da preživi u divljini. Ali drugi tvrde da dobro vođeni zoološki vrtovi angažiraju javnost u očuvanju. Omogućuju znanstvenicima pomno proučavanje životinja na način koji bi za neke vrste bio nemoguć u divljini.

🙋‍♂️ Hands up if you want to see more of baby Nessa 😍 We're so happy to welcome this endangered Malayan tapir calf to the zoo, and she has been settling in very well with mum Margery ❤️

Objavljuje Chester ZooSrijeda, 14. prosinca 2022.

A očuvanje uzgoja u zoološkim vrtovima zaslužno je za spašavanje nekih vrsta od izumiranja – prvi je arapski oriks, koji je izlovljen do istrebljenja u divljini do 1972., ali je kasnije ponovo uveden u pustinju u Omanu, zahvaljujući programu uzgoja koji je započeo Zoološki vrt u Phoenixu, u Arizoni.

Pročitajte više