Ove mace su sve popularnije, slatke su kao plišani medvjedići

Foto: Shutterstock

Sive britanske kratkodlake mačke, poznate po svom elegantnom izgledu i mirnoj naravi, postale su jedna od najpopularnijih pasmina mačaka širom svijeta. Ove mačke, koje su često opisane kao "plišane medvjediće" zbog guste, meke dlake srebrnasto-sive boje, poznate su po svojoj odanosti i sposobnosti da stvore snažne veze s članovima svoje ljudske obitelji.

Povijest i porijeklo

Sive britanske kratkodlake mačke imaju bogatu povijest koja seže unatrag u Rimsko Carstvo. Vjeruje se da su Rimljani donijeli mačke u Britaniju kako bi kontrolirali populaciju glodavaca. Te su mačke s vremenom razvile gustu, kratku dlaku kako bi se zaštitile od hladnih britanskih zima, postajući prethodnici današnje britanske kratkodlake mačke. Ova pasmina je službeno priznata početkom 20. stoljeća, a siva ili "plava" boja dlake postala je jedna od njezinih najpoznatijih karakteristika.

@tediblaa

😻

♬ original sound - blxnsp33d

Značajke i temperament

Sive britanske kratkodlake mačke poznate su po svojoj stabilnoj i mirnoj naravi. Izuzetno su neovisne, što ih čini idealnim ljubimcima za zaposlene ljude ili obitelji. Unatoč svojoj neovisnosti, vrlo su ljubazne i odane, uživajući u društvu svojih ljudi kad su kod kuće.

Njihova dlaka nije samo lijepa na oko, već i laka za održavanje, i zahtjeva samo povremeno četkanje kako bi se uklonile otpale dlake i održao sjaj.

@tediblaa Prvi snijeg❄️☃️😾@Anja ♬ Funny - Gold-Tiger

Popularnost

Popularnost sive britanske kratkodlake mačke može se pripisati njezinom upečatljivom izgledu i prijateljskom temperamentu. Ove mačke često se pojavljuju u medijima, što dodatno povećava njihovu popularnost. Njihova sposobnost prilagodbe životu u zatvorenom prostoru čini ih idealnim izborom za stanovanje u gradovima i urbanim sredinama.

Cijena mačića

Cijena sivog britanskog kratkodlakog mačića može varirati ovisno o nekoliko faktora. Općenito, cijene se kreću od nekoliko stotina do nekoliko tisuća dolara. Mačići s izložbenim potencijalom ili od uzgajivača s visokim ugledom mogu biti skuplji.

Važno je napomenuti da, uz kupovnu cijenu, potencijalni vlasnici trebaju uzeti u obzir i troškove veterinarske skrbi, cijepljenja, sterilizacije ili kastracije, kao i svakodnevne troškove hranjenja i održavanja.

Pročitajte više