Ove pasmine pasa traže najmanje šetanja od svojih vlasnika

Foto: Shutterstock

RAZMIŠLJATE da nabavite psa? Vjerojatno već znate da posjedovanje psa ima raznorazne prednosti, no imati psa znači puno dodatnog posla. 

Ipak, postoji nekoliko pasmina pasa koje zahtijevaju toliko malo održavanja da ih jedva trebate šetati. Da budemo jasni, morate šetati sve pse, ali stručnjaci za kućne ljubimce smatraju kako ovim pasminama treba ipak nešto manje šetanja nego drugima, prenosi Best Life.

Jazavčar

Stručnjakinja za kućne ljubimce, vlasnica psa i izvršna direktorica Waggy Pupsa Shannon Bunn kaže da je jazavčar jedan od pasa koji zahtijevaju najmanje održavanja. Ovi mali psi dugog tijela odlično su društvo i dovoljno su maleni da ih mogu udomiti sve dobne skupine, kaže ona.

"Ovi psi obično imaju nižu ili srednju razinu energije, što znači da im ne treba toliko kretanja kao drugim pasminama pasa. Njihove kratke noge i maleno tijelo ne mogu podnijeti previše pa im mogu biti dovoljne kratke šetnje svaki dan i malo vremena za igru te, naravno, puno maženja i opuštanja", objašnjava Bunn i dodaje da su jazavčari također vrlo strpljivi i zabavni za dresuru.

Maltezer

Motivacijska govornica Lynn Julian, koja je preživjela bombaški napad na Bostonskom maratonu, prije udomljavanja svog prvog službenog psa kako bi spriječila i prekinula napade PTSP-a provela je jednogodišnje istraživanje.

"Budući da sam u to vrijeme bila u invalidskim kolicima, željela sam psa kojeg se ne mora šetati. Moja istraživanja dovela su me do maltezera, psa koji je najlakši za održavanje. Maltezer je hipoalergen, težak je samo između 3 i 7 kilograma, može vršiti nuždu u kući, ne treba vježbati izvan kuće, ne voli lajati kao drugi mali psi, samo ga treba hraniti jednom dnevno", kaže Julian. 

Velški korgi

Ako tražite psa koji ne traži puno angažmana od vas, velški korgi, omiljena pasmina britanske kraljice Elizabethe II., idealan je izbor za vas. Srednje je veličine, ali ne zahtijeva nerazumnu razinu aktivnosti i dovoljno je malen da ga se s lakoćom nosi.

"Povijest njihove pasmine kao stočarskih pasa znači da su pametni i da brzo uče, a iako im trebaju svakodnevne šetnje, nisu previše aktivni, što ih čini odličnim društvom, pogotovo za obitelji s djecom koje su zauzete i ne mogu uklopiti dugu šetnju u svoj dan", kaže Michelle Henry, izvršna direktorica i osnivačica Outdoor Dog Fun.

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Prema web stranici Američkog kinološkog kluba, kavaliri "mogu biti optimistični sportaši ili besramne lijenčine", ovisno o tome što je u skladu sa životnim stilom njihovog vlasnika.

"Ovaj španijel minijaturne veličine izvrstan je za starije osobe jer je privržen i prilagodljiv te je dobar kućni ljubimac i voli se maziti s vlasnicima. Njegova kompaktna veličina i dobra genetika znači da ga je lako održavati i trenirati čak i ako je vlasnik psa početnik", kaže Jacquelyn Kennedy, izvršna direktorica i osnivačica PetDT-a.

Štoviše, dodaje, izvrsni su za život u stanu jer ne trebaju puno kretanja. "Ali svejedno biste se trebali potruditi vježbati ih barem pola sata dnevno. To može biti nekoliko krugova oko zgrade ili samo malo igre u vrtu", upozorava Kennedy.

Pročitajte više