Ovo je 10 najrjeđih pasmina pasa na svijetu, kladimo se da za neke niste čuli

Foto: Unsplash

IAKO mnogi imaju kućne ljubimce, postoje neke pasmine koje nećete susresti na nogostupu. Neke pasmine pasa dolaze iz nama dalekih krajeva, neke imaju jedinstvene osobine i talente poput sposobnosti lova na tartufe. A nekih je toliko malo da ih kinološki savezi uopće ne priznaju. Pogledajte kojih je 10 pasmina pasa na popisu najrjeđih na svijetu.

1. Telomian

Telomian je jedina poznata malezijska pasmina koja živi i u drugim krajevima svijeta. Izvorno su je uzgajali domoroci Orang Asli kako bi lovili štetočine. Budući da su ovi starosjedioci i najstariji stanovnici poluotoka Malezije gradili kuće na visokim stupovima kako bi se zaštitili od opasnih životinja, telomijanci su razvili neobičnu penjačku sposobnost.

2. Brazilski pas

Vjeruje se da brazilski pas potječe od pasmina poput mastifa i krvosljednika (Bloodhounda) što bi moglo objasniti njihove velike kosti, obješenu kožu i glatku dlaku. Ova pasmina poznata je po svojoj sposobnosti praćenja, ali i po ponekad agresivnom temperamentu.

3. Catalburun

Ovo je vrlo rijetka pasmina koju odlikuje podijeljen nos. Izvorno je uzgajana u Turskoj za lov.

4. Pjevajući pas s Nove Gvineje

Očekivano, ova pasmina ime duguje svojoj jedinstvenoj vokalizaciji. Srodnik je drevnih pasa koji su pripitomljeni od azijskih vukova prije 10 do 15 tisuća godina, a ima reputaciju vrlo inteligentne i fizički sposobne pasmine.

5. Karolinški pas

Karolinški pas poznat je i kao američki dingo, a otkriven je 1970-ih u močvarnim područjima na jugoistoku SAD-a. 

6. Karelijski gonič medvjeda

Ovaj pas je među deset najčešćih pasmina u Finskoj. Izvorno se koristio za lov i čuvanje, ima brze reflekse i neustrašivu prirodu, a još je uvijek popularan među lovcima na divljač.

7. Nizozemski prepeličar

Ova pasmina potječe iz Frieslanda, provincije u Nizozemskoj, a danas ih postoji manje od 4000. Nizozemski prepeličari su izvrsni psi za lov i čuvanje, a sjajni su za štetočine poput krtica i štakora.

8. Mudi

Ovaj mađarski pastirski pas je aktivan i svestran. Talentirani je lovac, istrebljivač glodavaca, čuvar stada, ali i kućni ljubimac. Najsretniji je u dugim šetnjama i na područjima na kojima može slobodno trčati. 

9. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo potječe iz podregije Romagna u Italiji, a njegov najveći interes je lov na tartufe.

10. Azavak

Ovaj zapadnoafrički pas je zaštitnički nastrojen, zbog čega je odličan čuvar i inteligentan mamac. Elegantno je građen i ima kratku dlaku u širokom rasponu boja i oznaka.

Pročitajte više