Ovo je najpopularnije ime za kućne ljubimce u posljednjih 125 godina

Foto: Pixabay

KAD nabavite kućnog ljubimca, jedna od prvih stvari koju ćete učiniti jest nadjenuti mu ime. Neki traže inovativne i smiješne varijante, drugi pretražuju popise najpopularnijih imena. Aktivni tipovi svoju će mačku možda nazvati Rocky, dok će gurmani za psa odabrati Waffles ili Beans. Imena kućnih ljubimaca su važna već dugo, odnosno barem otkad su ljudi 1800-ih svoje kućne ljubimce počeli smatrati članovima obitelji.

1881. godine mops Fannie Howe je uginuo i ostavio svoju vlasnicu Rose Howe slomljenog srca. Gospođa Howe bila je dobrostojeća udovica pa je za svoju ljubimicu organizirala sprovod na njujorškom groblju Green-Wood. Reakcije Njujorčana bile su podijeljene, a groblje je zabranjivalo pokapanje kućnih ljubimaca s obrazloženjem da je to nepoštivanje pokojnika. Tako su se tek u 19. stoljeću pojavila prva groblja za kućne ljubimce, piše Reader’s Digest.

Hartsdale u New Yorku je najstarije groblje za kućne ljubimce u SAD-u. Osnovao ga je veterinar Samuel Johnson 1896. godine. U početku su ovdje pokapani psi, a ubrzo je postao posljednje počivalište mačaka, ptica, zečeva, majmuna, konja, gmazova pa čak i jednog mladunčeta lava. Mnogi uglednici su ovdje pokopali svoje ljubimce, uključujući Dianu Ross, Mariah Carey, Roberta Merrilla i Kate Smith. 

Istraživači iz veterinarske tvrtke FirstVet su posjetili ovo groblje kako bi utvrdili koje je ime najpopularnije među kućnim ljubimcima u posljednjih 125 godina. Naišli su na puno zanimljivih ideja poput Speculaas, Woodstock, Virgo ili Max, ali jedno se ime spominje češće od ostalih. 

Ispostavilo se da je na svakih sto kućnih ljubimaca jedan imao ime Princess. Nešto je popularnije među psima, dok je među mačkama na prvom mjestu ime Tiger.

Pročitajte više