Ovo je sedam najčešćih razloga zbog kojih psi laju

Ilustracija: 123rf

POPUT nas, i psi koriste verbalne i neverbalne znakove za komunikaciju. Za pse je lajanje sasvim normalno ponašanje. To je jedan od najučinkovitijih načina na koji psi komuniciraju sa svojim vlasnicima.

Lajanjem često žele pokazati svoje osjećaje ili nam skrenuti pozornost na nešto, a obično se radi o ovih sedam najčešćih razloga:

Uzbuđen je

Laje li vaš pas kad se vratite kući ili kad čuje poznati zvuk uzimanja povodca? To znači da je uzbuđen. Lavež će tada često biti popraćen mahanjem repom i nagnutim ušima te uzdignutom glavom. Ponekad se čak vrte u krug ili brzo tapkaju nogama.

Gladan je

Kada pas laje jer je gladan, manje je energičan i opušten. Rep mu je u tim situacijama zategnut, a uši stoje uspravno. Međutim, budite oprezni s tom vrstom laveža. Ako pas laje i uvijek dobije ono što želi, to ga uči da je njegovo lajanje učinkovito i mogao bi cijelo vrijeme lajati da bi dobio poslastice.

Dosadno mu je

Ako pas nije mentalno i fizički stimuliran, može razviti destruktivno ponašanje i početi lajati iz dosade. Svakodnevne šetnje, kvalitetno provedeno vrijeme i pseća dnevna njega mogu pomoći u sprečavanju dosade. Obično će vaš pas lajati da bi zaokupio vašu pažnju i naveo vas da se igrate s njim, a ponekad će se spustiti u luk, tako da će mu prednje šape biti polegnute na podu, a stražnji dio tijela uzdignut, kako bi vam dao do znanja da je spreman za igru.

Boje se ili brane teritorij

Kad se pas osjeća ugroženo, počet će lajati. To se, primjerice, događa kad ugleda nepoznatu osobu koja se približava kući ili ako se osjeća zarobljeno. U tim situacijama pas obično drži rep između nogu, a glava mu je pognuta. Ako pas laje jer brani teritorij, tada je držanje tijela nešto drugačije. Glava i uši su mu podignute, a rep uspravan. Tako pas pokazuje da je spreman ugristi.

Boli ga

Pas će lajati kad ga nešto boli. Tako zapravo traži pomoć i želi da bol prestane. Ta vrsta lajanja obično se događa kad se pas igra i udari u nešto ili kad ga idete pomaziti ili dodirnuti na ozlijeđeno mjesto. Čim opazite da nešto nije u redu, psa biste trebali odvesti k veterinaru.

Iznenađen je

Lajanje u visokom tonalitetu obično znači da je pas zbog nečeg iznenađen.To ćete možda čuti ako priđete psu koji nije obraćao pažnju na vas ili ima loš sluh ili ako je primijetio da se nešto brzo kreće u travi.

Lajanje zbog pseće demencije

Kad neki psi ostare, laju noću na nešto čega uopće nema. To može biti znak kognitivne disfunkcije kod starijih životinja. Ako primijetite da vaš stariji pas tijekom noći laje na kut ili zid, zakažite sastanak sa svojim veterinarom da biste utvrdili postoji li način da mu pomognete.

Pročitajte više