Ovo su najbolje i najgore pasmine za seniore koji traže pseće društvo

Foto: Unsplash, Pexels

ŽIVOT se mijenja kako starimo. Djeca odrastaju i odlaze iz roditeljskog doma pa mnogi nakon umirovljenja ostaju usamljeni i žude za društvom. Psi seniorima mogu pomoći da ostanu aktivni, ali im i umanjiti stres. 

Ako razmišljate o krznenom prijatelju, najvažnije je istražiti koje su karakteristike pojedinih pasmina te odabrati onu koja se najbolje uklapa u vaš životni stil.

Pitanja koja si morate postaviti prije negoli nabavite psa su:

  • Imate li ikakvih tjelesnih ili psihičkih ograničenja?
  • Jeste li već imali psa?
  • Možete li zadovoljiti potrebe psa (njega, šetnje,…)?
  • Imate li dovoljno mjesta za psa?
  • Koja veličina i temperament psa vam najviše odgovara?
  • Posjećuju li vas često djeca? Mora li pas biti prijateljski nastrojen prema djeci?

Najbolje pasmine za život u stanu

Ljudi nakon umirovljenja često biraju manje stambene objekte. Za život u stanu pogodnije su manje pasmine, lakše od 10 kilograma.

Pomeranac

Pomeranci uglavnom teže do četiri kilograma, umiljati su i sretni. Vole provoditi vrijeme sjedeći ljudima u krilu, ali su i vrlo društveni pa je za njihove šetnje potrebno izdvojiti više vremena. Njihovo krzno treba svakodnevno četkati.

Shih Tzu

Shih Tzu u prosjeku teži od 4 do 8 kilograma i idealan je za seniore. Iako mogu pokazati tvrdoglavu crtu, možete ih lako istrenirati. Prirodno su razigrani, ali imaju osjetljivu kožu koja zahtijeva čestu njegu.

Kovrčavi bišon

Ovi psići teže od 3 do 6 kilograma. Imaju umiljatu osobnost i dobro se slažu s djecom i drugim psima. Oni se ne linjaju pa su idealni i za alergičare.

Cavalier King Charles španijel

Ova pasmina je nježna i slatka. Imaju dobar temperament, lako se treniraju i teže od 5 do 9 kilograma. Zbog duge dlake i velikih ušiju, zahtijevaju redovito četkanje i čišćenje ušiju.

Najbolje pasmine za život u kući

Oni koji nakon umirovljenja žive u kući mogu razmisliti o srednjim ili većim pasminama.

Zlatni retriver

Zlatni retriver jedna je od najpopularnijih pasmina na svijetu. Unatoč tome što teže od 25 do 40 kilograma, vole se stisnuti u krilu. Zahtijevaju puno vježbe i dobar su izbor za starije osobe koje vole boraviti na otvorenom.

Velški korgi Pembroke

Ako tražite psa srednje veličine, korgi bi mogao biti savršen izbor. Teški su od 12 do 15 kilograma i osvajaju ljude svojim karakterističnim hodom zbog kratkih nogu. Pasmina treba svakodnevne šetnje, ali malo njege.

Engleski kratkodlaki hrt

Iako teže 30 do 35 kilograma, hrtovi su nježni i slatki te se vole opuštati na kauču. Oni ne žude za dugim šetnjama pa se smatraju jednom od najboljih pasmina za starije osobe. Skloni su tjeskobi zbog razdvajanja, ali se lako treniraju.

Bigl

Ova energična pasmina teži od 10 do 15 kilograma. Odličan su izbor za umirovljenike koji vole avanture i žele znatiželjnog psa. Riječ je o lovačkom psu koji voli istraživati, boraviti na otvorenom i uživa u društvu. Izvrsno će se slagati i s unucima.

Najgore pasmine za seniore

Neke pasmine pasa nikako ne odgovaraju osobama starije životne dobi zbog svog temperamenta, veličine ili potrebe za tjelesnom aktivnošću.

Pitbull

Ovi psi su samopouzdani, zaštitnički nastrojeni i privrženi, ali često nesvjesni vlastite snage. Lako se uzbude, a to može biti izazov za starije osobe koje imaju problema s ravnotežom. Teže od 20 do 35 kilograma. 

Graničarski škotski ovčar

Okretni su, energični i inteligentni, ali trebaju puno prostora. Ova pasmina ima od 15 do 25 kilograma i zahtijeva puno njege. 

Dalmatiner

Iako su u filmovima prikazani kao slatki i umiljati psi, dalmatiner je pasmina koja je tvrdoglava i teško ju je trenirati. Zahtijevaju puno vježbe, a u zatvorenom prostoru mogu postati destruktivni, baš kao graničarski škotski ovčar. Imaju od 20 do 30 kilograma i nije jednostavno zadovoljiti njihove potrebe.

Akita Inu

Iako izgledaju vrlo slatko, ovi psi su nevjerojatno jaki. Teže od 35 do 65 kilograma, zaštitnički su nastrojeni i mogu postati agresivni sa strancima i drugim životinjama. Jako se linjaju i trebaju redovito četkanje.

Pročitajte više