Ovo su najpametnije pasmine prema psećim znanstvenicima

Screenshot

NE postoji jednostavan test za otkrivanje pseće inteligencije jer može biti fokusirana na više stvari. Pseći psiholog Stanley Coren 1990. napisao je da postoji više vrsta pseće inteligencije.

To su adaptivna, radna, instinktivna, kinestetička i interpersonalna inteligencija. Biheviorista Frans de Wall je izjavio da se pseća inteligencija mjeri u ograničenim i nekorektnim uvjetima i obično ovakvi eksperimenti ne daju točne informacije.

Do sada jedino što je mjerljivo je radna inteligencija pasa koju proučavaju na Yaleu, Dukeu i drugim laboratorijima diljem svijeta. Stanley Coren u svojoj knjizi ''Inteligencija pasa'' objavio je rezultate istraživanja u kojem je sudjelovalo 199 sudaca za poslušnost pasa.

Odgovore koje je dobio su bili nevjerojatno slični, ali je primijetio da je puno sudaca istaknulo da to dosta ovisi o pasmini i samom treningu. U istraživanju je dobio rezultat o tome koje pasmine su najpametnije za rad te ih je podijelio u 6 skupina.

U prvu skupinu pripadaju pasmine koje su bile poslušne više od 95 % vremena i pasmine koje su savladale komande u manje od pet ponavljanja.

U tu skupinu spadaju border koli, pudl, njemački ovčar, zlatni retriver, doberman, australski ovčar, labrador retriver, papijon, rotvajler i australski govedarski pas.

 

Ostale skupine pasa su imale lošije rezultate, a u zadnjoj, šestoj skupini pasa koji su naučili nove komadne u više od 100 ponavljanja i bili poslušni samo 30 % vremena su: shin tzu, baset, mastif i bigl, pekinezer, krvosljednik, borzoi, chow chow, buldog, basenji i afganistanski hrt.

Naravno da postoje iznimke i u ovom istraživanju, Coren je spomenuo u svojoj knjizi trenera da je sa svojim stafordskim bul terijerima pobijedio u natjecanju u poslušnosti. Uz ovakvo mjerenje inteligencije pasa, postoji još niz različitih tehnika.

U svakom slučaju, mi vjerujemo da su svi psi inteligenti i ako baš i ne pripadaju ovoj skupini radne inteligencije, vjerujemo da bi njihovu pasminu pronašli na nekoj drugoj listi najpametnijih pasa.

Ovako izgleda jedan od testova koje izvodi Stanley Coren.

Pročitajte više