Pas se neprestano grizao za rep, razlog je iznenadio njegovu vlasnicu

Screenshot: YouTube

PAS Momo rodio se u uzgajivačnici i vrlo rano je odvojen od majke. Nakon nekog vremena počeo se ponašati čudno u svom novom domu. Njegova vlasnica primijetila je da neprestano pokušava gristi svoj rep, a kada je jednog dana došla kući s posla, zatekla ga je u lokvi krvi. Veterinar je morao amputirati njegov rep, no to ga nije spriječilo da nastavi s tim čudnim i neobjašnjivim ponašanjem. Vlasnica se obratila stručnjaku, a on je došao do zaključka da je Momo sklon takvom ponašanju i samoozljeđivanju zbog toga što je vrlo rano odvojen od majke.

U periodu socijalizacije majke imaju ključnu ulogu kod pasa, a ako štenci taj period preskoče, mogu imati vrlo velike probleme u ponašanju. U tom periodu štenci su vrlo privrženi majci, uče od nje, dobivaju svu potrebnu pažnju i prislonjeni na njezina prsa slušaju njezine otkucaje koji umiruju kao ništa drugo. Upravo zbog toga što je Momo sve to propustio, počeo se ponašati čudno u svom novom domu.

Iako je oduvijek bio predivan prema ljudima, prema sebi nije, i to ga je koštalo. No stručnjaci su se pobrinuli sve to spriječiti i izliječiti tako što su njegovoj vlasnici rekli da u trenucima njegovih napada reagira. U tim trenucima morala ga je maziti te položiti na prsa kako bi čuo njezine otkucaje i to bi ga svaki put smirilo. Danas je Momo potpuno zaboravio na svoj rep i svu tu nervozu. Konačno je normalan pas koji dobro zna da je voljen i da nikada neće biti napušten. 
 

Pročitajte više