Pekinezeri - jedna od najstarijih pasmina spremna je sve učiniti za svog vlasnika

Foto: 123RF

PEKINEZERI su psi malog rasta, ali velikog srca, a smatraju se jednom od najstarijih pasmina na svijetu. Stoljećima su se uzgajali da bi pravili društvo pripadnicima kineske carske obitelji. Tako su stekli i ime, pekinezer, po kineskom glavnom gradu Pekingu, piše Dogtime.

Vjerovalo se da pekinezeri štite duše svojih vlasnika i nakon smrti pa ih se često ubijalo nakon što bi umro netko iz carske obitelji. Bili su poznati kao vjerni zaštitnici i čuvari i svi su ih obožavali. Po jednoj legendi, ova pasmina je nastala iz ljubavi lava i majmunice pa se ove pse često naziva i psima lavljeg srca.

Danas su pekinezeri njegovani obiteljski ljubimci i izložbeni psi, koji dostojanstveno i graciozno pozdravljaju sve koje sretnu. Još uvijek se smatraju odanim psima, koji su spremni učiniti sve za svog gospodara, ali zato mogu biti nepovjerljivi prema strancima.

Ipak, jako su prilagodljivi i mogu živjeti gotovo sa svima, u stanu i u kući. Međutim, imaju tendenciju lajanja, zbog čega susjedima uglavnom nisu veoma dragi. Oni se također ponajviše drže jednog skrbnika. Djeca ih mogu ozlijediti tijekom grube igre, tako da su najprikladniji za domove u kojima žive tinejdžeri i odrasli.

Imaju dugačku dlaku, koju je potrebno održavati i njegovati. Ova pasmina zahtijeva svakodnevno čišćenje i četkanje jer im se dlaka može lako zapetljati. Zbog gustog krzna brzo se pregriju pa ih je tijekom vrućih ljetnih mjeseci potrebno stalno rashlađivati kako ne bi dobili srčani udar.

Ovi psi mogu imati i probleme s disanjem i kratkoćom daha zbog svoje ravne njuške, a glava i lubanja su im manje od prosječne veličine. Zbog toga mogu imati i problema s očima te im se mogu stvoriti čirevi i upale.

Imaju relativno dug životni vijek i žive do 11 godina, a najčešći uzrok njihove smrti je otkazivanje vitalnih organa.

Ipak, ako uspijete zadovoljiti potrebe ove pasmine, imat ćete pravog i odanog prijatelja koji vas nikada neće napustiti.

Pročitajte više