Pet najčešćih mitova o psima i prava istina o njima

Foto: Instagram

IAKO su psi jedni od najpopularnijih i najčešćih kućnih ljubimaca, i danas postoje brojni mitovi i kriva uvjerenja vezana za pse, u koje mnogi i dalje vjeruju.

Kako psi stare, zašto psi jedu travu, mogu li psi osjećati krivnju, samo su neka od pitanja oko kojih su se spleli razni mitovi i pogrešni odgovori. 

U nastavku donosimo pet najčešćih mitova o psima i pravu istinu o njima. 

1. Jedna pseća godina vrijedi kao sedam ljudskih

Izračunavanje pseće dobi u ljudskim godinama nije baš tako jednostavno. Različitim pasminama treba različito vrijeme da dostignu zrelost, a životni vijek varira u ovisnosti od veličine i genetike. Manje pasmine imaju tendenciju da žive dulje od većih pasmina, a više vremena im treba i da potpuno sazru. 

2. Psi znaju kad su nešto pogriješili i mogu osjećati krivnju

Iako pas može izgledati kao da osjeća krivnju za nešto, on je zapravo ne osjeća. Promjena u njegovom ponašanju se može pojaviti kao strah od kazne koju bi mogao dobiti za neposluh koji je napravio. Međutim, psi mogu biti ljubomorni. Kada pridajte pažnju drugom psu ili mu jednostavno samo dajete hranu, vaš pas može postati ljubomoran.

3. Pseća usta čišća su od ljudskih

Od svih psećih mitova koje čujete, ovom najmanje vjerujte. Psi istražuju svijet ustima i nosevima pa se u njihovoj usnoj šupljini mogu pronaći razne bakterije. Neki patogeni poput salmonele i određeni sojevi rijetkih bakterija mogu se prenijeti ljudima psećom slinom, ali ozbiljne infekcije relativno su rijetke.

4. Psi jedu travu samo ako su bolesni

Ako pas jede travu, to ne mora nužno značiti da je bolestan. Psi jedu travu iz puno razloga kao što su poboljšanje probave, ispunjavanje prehrambenih potreba ili samo jer im je dosadno ili im se sviđaju miris i ukus trave.

5. Psi ne vide boje

Ako mislite da vaš ljubimac vidi samo crno i bijelo, varate se. Psi mogu vidjeti širok spektar boja, iako imaju poteškoće s razlikovanjem određenih nijansi zelene i crvene, koje uglavnom vide kao sive i smeđe mrlje. Plavi i žuti tonovi relativno su im jasni.

Pročitajte više