Počinje sezona petardi: Za sve koji ih bacaju imamo samo jednu malu molbu!

 Foto: 123rf.com

PROSINAC  bi svima trebao biti jedan od dražih mjeseci!

Školski praznici, Sv. Nikola, Božić, Nova godina, tulumi, klopa, obitelj, frendovi, pokloni... i petarde.

I sve je to ok dok nemate psa. Jer ako imate psa koji se boji petarde onda se prosinac iz predivnog mjeseca pretvara u najgoru noćnu moru.

Neki psi su doživjeli neku traumu (npr. neka budala im je bacila petardu pod noge ili gore) pa ih je strah, a neki se naprosto boje glasnih zvukova i kad čuju petardu premru.

I super je to kad okamene kad čuju petardu, problem nastane kad ih panika toliko preplavi da se istrgnu iz lajne ili čak povuku toliko jako da lajna pukne i krenu bježati.

Vlasnicima je sama ideja da im je pas negdje izgubljen dovoljno strašna, a onda se sjete još i prometa i temperatura i svih ostalih opasnosti koje vrebaju njihove ljubimce.

Ali nisu samo njihovi ljubimci ugroženi u tom suludom bijegu od petardi.

Kada panika preuzme psa, kao i bilo koju drugu životinju uključujući čovjeka, rade samo instinkti i nema razmišljanja, pa tako ni zaustavljanja pored ceste.

I dok se vlasnici već sad ježe od pomisli da njihov pas mahnito pretrčava cestu od nekoliko traka u svakome smjeru, vozače hvata panika od pomisli što sve donosi uspješan ili neuspješan pokušaj izbjegavanja psa koji pretrčava cestu u panici.

Izbjegavajući životinju u prometu riskiramo da skrenemo s ceste ili pak skrenemo u neki drugi auto, ne izbjegavajući životinju riskiramo da ju ubijemo, a za one kojima je draži limeni ljubimac riskiramo i poprilično veliku štetu na automobilu (branik, svjetla, hauba, pa čak i šajba, naravno ovisno o veličini psa).

A sve to zbog jedne obične petarde.

Petarde koja se prema zakonu ne bi smjela niti koristiti, osim između 27.12. i 1.1. jer pirotehnička sredstva II kategorije u koju spada i ona klasična "piratica" imaju zakonsko ograničenje na vrijeme korištenja.

Ali čak i da zakonsko ograničenje ne postoji uz sve silne apele vlasnika ljubimaca kao i roditelja s malom djecom, ne možemo li zaista naći drugi način slavlja i veselja?

I ako su vam te petarde baš ipak toliko važne, ne možemo li se dogovoriti da barem postoje neki termini kada se petardama ne puca, da vlasnici mogu izvesti svoje ljubimce u šetnju.

Bi li bilo previše za tražiti primirje od 7:30 do 8:30, 12:30 do 13:30 i 19:30 do 20:30?

Petarde i vatromet: Kako pomoći psima? Pročitajte savjete stručnjaka

Pročitajte više