Požeško-slavonska policija upozorava na porast naleta automobila na životinje

123rf.com

POŽEŠKO-slavonska policija zabilježila je u posljednjih šest mjeseci povećan broj naleta automobila na divljač i domaće životinje, uključujući divlje svinje, srne, čak i ptice, pa je pozvala vozače da pažljivije voze po nenaseljenim područjima kako bi izbjegli bliski susret sa životinjama.

Od siječnja do lipnja zabilježeno je 110 prometnih nesreća sa životinjama u kojima je nastala šteta procijenjena na 376 tisuća kuna. Za usporedbu, u cijeloj 2018. dogodio se 191 nalet na divljač u prometu.

Zabilježeni su naleti na divlje svinje, mačke, pse, jazavce i ptice, a čak 92 posto nesreća odnosi se na nalete na srne. Najveći broj sličnih događaja zabilježen je na prostoru Pleternice i Požege u ožujku, travnju i svibnju od četiri do šest sati ujutro i od 18 do 23 sata.

Policija je priopćila da se šteta u sličnim događajima na području Hrvatske broji u desecima milijuna kuna godišnje te su pozvali vozače da prilagode brzinu uvjetima na cesti, ali i obrate pozornost na mogućnost pojave divljači tijekom vožnje u nenaseljenim područjima.

Utvrdi li se da je do naleta na životinju došlo zbog neprilagođene brzine, vozač će biti kažnjen s 500 kuna. Vlasnik koji domaću životinju ostavi bez nadzora, bit će kažnjen s tristo kuna ako dođe do naleta na nju, ali pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više