Prijeti im izumiranje: Iznenadit će vas koje se životinje smatraju najugroženijima

Foto: 123RF

NEKIM životinjskim vrstama ponestaje vremena na Zemlji, što znači da im prijeti izumiranje. Njihovo preživljavanje od velike je važnosti, ali lovci, klimatske promjene i uništenje njihovih prirodnih staništa zadaju mnogo problema te je stoga ovim životinjama potrebna zaštita i pomoć.

Iako su sve ugrožene životinje jednako važne, neke vrste ipak su ugroženije od drugih, a prema pisanju Onekindplaneta, ovo je popis onih kojima je pomoć najpotrebnija.

Gorila

Riječne i planinske gorile označene su kao kritično ugrožene životinje od 1996. To su dvije od pet podvrsta gorila. Trenutno je u divljini ostalo samo 300 riječnih gorila i 900 planinskih gorila.

Amur leopard

Od 1996. godine amurski leopard smatra se ugroženim s manje od 70 pojedinaca za koje se danas misli da postoje. Lovi ga se i ubija zbog prekrasnog krzna, a njegovo se stanište uništava zbog izgradnje ljudskih naselja i zbog poljoprivrede.

Morska kornjača

Dvije vrste morskih kornjača spadaju u najugroženije vrste na svijetu: kornjača hawksbill i leatherback kornjača. U posljednjih sto godina kornjača Hawksbill izgubila je 90 posto jedinki, od čega je 80 posto izgubljeno u posljednjih deset godina.

Orangutan

80 posto jedinki orangutana izgubljeno je u posljednjih 75 godina, uglavnom kao rezultat masovnog krčenja šuma. Ovaj grozni trend i dalje prijeti životima preostalih 6000 orangutana.

Sumatranski slon

U proteklih 25 godina dumatranski slon izgubio je 70 posto svog staništa zbog krčenja šuma za plantaže palminog ulja, poljoprivredu i ljudska naselja. Procjenjuje se da ovaj slon postoji manje od 2000 godina, a 2011. godine proglašen je ugroženom vrstom.

Saola (azijski jednorog)

Otkriće ovog mističnog stvorenja, koje se ponekad naziva i azijski jednorog, u Vijetnamu je proglašeno jednim od najspektakularnijih zooloških otkrića 20. stoljeća. Ova životinja jedan je od najrjeđih sisavaca koji postoji na Zemlji.

Vaquita (kalifornijska pliskavica)

S manje od sto živućih jedinki, vaquita je najrjeđi morski sisavac na svijetu. Ovim malim neuhvatljivim životinjama ponestaje vremena, a njihovo izumiranje predviđa se uskoro.

Tigar

Tigar je dugo bio meta lovaca zbog svog karakterističnog krznenog uzorka. Od devet podvrsta tigra, tri su već izumrle, a gotovo sve ostale su ugrožene. Najveća opasnost prijeti južnokineskom tigru i sumatranskom tigru.

Nosorog

Tri vrste nosoroga spadaju u najugroženije vrste na svijetu: crni nosorog, javan nosorog i sumatranski nosorog. Javan nosorog smatra se najugroženijim, iako je i sumatranski nosorog poprilično ugrožen. Procijenjeno je da danas u divljini postoji manje od sto takvih jedinki.

Ljuskavac

Svih osam vrsta ljuskavaca smatraju se ugroženima. Oni su najugroženije životinje na svijetu, lovljeni zbog svojih ljuski koje se na crnom tržištu mogu prodati za do 3000 dolara (20.000 kuna).

Pročitajte više