Pseća komunikacija: S kim se bolje razumiju, sa ženama ili muškarcima?

Foto: Unsplash

SVAKI vlasnik nakon nekog vremena upozna svog psa i dobro zna što mu on želi poručiti. Dobra komunikacija između pasa i vlasnika rezultat je dugogodišnjeg suživota i povezanosti. No jedno znanstveno istraživanje ipak je pokazalo da žene bolje razumiju što psi žele jer one zapravo više komuniciraju s njima.

U istraživanju je sudjelovalo osamnaest pasa koji su odrastali u različitim uvjetima i s različitim obiteljima, a na pitanja istraživača odgovaralo je oko 40 članova tih obitelji. Morali su prepoznati emocije kod pasa te odgovoriti kada psi reže iz straha, kada zbog bola, a kada iz agresije ili sreće.

Rezultati su pokazali da su ispitanici u 63 posto slučajeva točno odgovorili, odnosno prepoznali točne emocije kod svojih pasa. Voditelj ovog eksperimenta Tomas Farago izjavio je da postoje biološki utemeljena pravila koja ljudima pomažu razaznati emocije kod životinja.

Žene su empatičnije pa zato mogu bolje prepoznati tuđe osjećaje. Upravo zbog toga žene su bolje od muškaraca mogle objasniti razloge režanja pasa. Zaključak istraživanja je da se zbog naglašene osjećajnosti žena psi ipak bolje razumiju s njima, a manje s muškarcima. 

Pročitajte više