Psi mogu osjetiti da se drugi pas bliži kraju života, tvrde bihevioristi

Foto: Pexels

GUBITAK bolesnog ili starog ljubimca jedan je od najtužnijih događaja u životu svakog vlasnika psa. U vrtlogu emocija s kojima se borimo u takvim trenutcima,ponekad zaboravimo na to kako će ovaj tužni događaj utjecati na našeg drugog psa, koji je dio svojeg života proveo u društvu svojeg prijatelja.

Psi nemaju duboko razumijevanje smrti pa neće nužno žalovati zbog tog događaja. Ipak, njihova sposobnost stvaranja emocionalnih veza i prepoznavanja bolesti može utjecati na njihovo ponašanje kada osjete da se netko blizak približava kraju života ili ga odjednom više nema u njihovoj blizini.

Može li pas shvatiti da drugi pas umire?

Stupanj razumijevanja smrti kod drugih pasa predmet je rasprava i do sada nije točno određen. Ipak, pretpostavlja se da psi uistinu znaju da se drugi pas približava kraju svog životnog puta. Pojačana osjetila pasa i njihova sposobnost promatranja omogućuju im da prepoznaju promjene tjelesnih signala i ponašanja koje ukazuju da nešto nije u redu.

Poznato je da je pseći osjet mirisa dovoljno snažan da primijeti i male kemijske promjene koje se događaju kako bolest u organizmu napreduje. Zbog svojeg dobrog zapažanja, psi su već dugo vremena terapijski suputnici osoba s dijabetesom, epilepsijom i drugim bolestima.

Psi osjete vanjske znakove bolesti, primjećuju letargiju, slabost i promjene u navikama drugih pasa s kojima žive. Također, oni su iznimno empatične životinje koje prepoznaju sreću tijekom igre, ali i negativne emocije kod čovjeka koji, primjerice, plače, piše Dogster.

Mnoge studije pokazuju da psi razlikuju negativne i pozitivne emocije drugih pasa

Prema bihevioristima, psi razumiju pokrete tijela, izraze lica i zvukove. Kao i za mnoge druge životinje, smrt je za pse društveni događaj, pa nije čudno da će htjeti ostati u blizini umirućeg. Iako vjerojatno ne razumiju da se drugi pas više neće vratiti, primjećuju opadanje njegovog zdravlja i osjećaju emocionalne promjene kod ukućana.

Kada žive s drugim psima, većina pasa primjećuje njihovu uznemirenost i pokušat će napraviti sve da ih umiri. Često će gledati drugog psa, provoditi više vremena s njim, više ga njuškati ili se trljati uz njega kako bi ga oraspoložila.

Svi psi su jedinstveni, a pasmina, okolišni čimbenici i karakter psa utjecat će na to kako će pas reagirati na drugog umirućeg psa. Emotivna reakcija na smrt drugog psa ne znači da razumije ovaj događaj na našoj razini, ali zna da se dogodilo nešto tužno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.