Saznajte sve o prekrasnim aljaškim malamutima i kako se lako u njih zaljubiti

123rf.com

ALJAŠKI malamut poput sibirskog haskija izgledom je sličan vuku i baš kao što je slučaj s haskijima i malamuti se sve češće iz domova izbacuju na ulicu i/ili ih se ostavlja u skloništima za napuštene životinje.

Za vrijeme euforije oko Sumrak sage i Igre prijestolja mnogi fanovi filma, odnosno serijala, želeći imati svoje "vukove", nabavljali su pse koji im sliče. Kako se euforija stišavala, tako su njihovi psi polako ulazili u pubertet. Shvativši da se ne mogu nositi s njihovim temperamentom, kao najlakše rješenje vidjeli su napuštanje do jučer "najboljih prijatelja".

Za sve vas koji razmišljate o aljaškom malamutu kao kućnom ljubimcu pripremili smo korisne informacije koje bi trebao znati svaki potencijalni vlasnik.

Aljaški malamut prepoznatljiv je po snažnoj građi tijela prekrivenog oštrom i gustom dlakom (imaju i vodonepropusnu poddlaku). Uz bijelu boju koja je jedinstvena kod svih malamuta u kombinaciji s njom najčešće se pojavljuju različite nijanse crvene, sive i crne boje. Mogu biti i potpuno bijeli.

Aljaški malamut smatra se jednom od najstarijih pasmina pasa. Tako se pretpostavlja kako je aljaški malamut nastao od pasa koji su prije 2000 godina pratili seobu plemena iz Sibira prema Aljasci.

Ime su dobili po eskimskom plemenu Mahlemut koje je živjelo na zapadu Aljaske, na području okovanom snijegom i ledom, bez puno vegetacije. Da bi preživjeli, nerijetko su u lov išli daleko od svog doma, a kako bi ulovili, a zatim krupnu divljač dopremili, bili su im potrebni snažni i izdržljivi psi.

Ono za što je stvoren, aljaški malamut je i danas. Izdržljiv i snažan pas za vuču. Brzo se vežu za vlasnika i njegovu obitelj i ne vole biti sami. Zbog vučjeg izgleda i veličine ponekad ih se koristi kao pse čuvare, ali aljaški malamut to nije jer teško podnosi samoću.

"Aljaški malamut je izuzetno inteligentna i samostalna pasmina. Kaže se da vi ne odgajate malamuta, već on odgaja vas. Tu ima mnogo istine, a u to ćete se ubrzo uvjeriti", pišući o aljaškim malamutima navodi uzgajivačnica The Alaskan SnowFlake.

Ako želite ovog psa, naoružajte se živcima i strpljenjem, pogotovo ako imate mužjaka. Nije dovoljno samo voljeti i obožavati psa te mu zbog silne ljubavi dozvoljavati da vam skače po glavi. To je sve lijepo i slatko kad imate malo štene, međutim, kad to bude pas od nekih 40 kg, onda nastaju problemi.

 

Morate biti dosljedni u svojim postupcima. Znači, ako mu danas ne dozvolite da skače na vas ili na krevet, to mu nikad ne smijete dozvoliti. Ako danas nešto ne smije, a sutra to isto smije, on će ubrzo shvatiti da može manipulirati vama i vašim raspoloženjem pa će to iskoristiti da dobije što želi.

Eskimi su ih koristili i za lov na sve vrste divljači pa je kod njih prisutan i snažan nagon za lovom. Dakle, ako imate pernate domaće životinje, kuniće, zamorčiće, hrčke, mačke – dobro ih ogradite i onemogućite svom psu pristup jer biste do sljedećeg jutra mogli ostati bez ičega. S mačkama se mogu sprijateljiti ako ih se navikava od najranije dobi.

Što se tiče šetnje, malamut se uvijek vodi na povodniku To nije pas koji će vas bezuvjetno slušati kad ga pozovete. Nemojte očekivati poslušnost tipa službenih pasa (ovčari, retriveri). Ako osjeti trag divljači – ode za mirisom, ako ugleda nekog psa – ode utvrditi hijerarhiju, ako ugleda neku osobu – ode je srdačno pozdraviti (skoči i poliže).

Malamut će se vratiti kući, to uopće nije upitno, ali kroz to vrijeme kad ga nema doma, može mu sa svašta dogoditi – udariti ga automobil, ustrijeliti lovac, ozlijediti drugi pas, možda pokolje nekome kokoši. Sigurno to ne želite.

Malamuti uglavnom ne vole pse istog spola. Naravno, i ovdje ima iznimki. Većinom su dominantni i teritorijalni pa su sukobi s drugim psima česti. I to je jedan od razloga zašto se malamut uvijek vodi na povodniku.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više