Saznajte zašto mačkama trebate redovito čistiti kutiju s pijeskom

123rf.com

MAČKE imaju urođeni instinkt za skrivanje izmeta kako bi sakrile informacije o sebi, što joj u prirodi puno znači. Zato, pročitajte zašto je važno da im kutija s pijeskom bude uredna i čista.

Već od trećeg tjedna života, uz majčinu pomoć, mačići instinktivno izaberu mjesto za nuždu gdje se može kopati. Zatim se na to mjesto vraćaju svaki put kada moraju obaviti fiziološke potrebe.

 

Zato je mačkama važan miris i mjesto gdje se nalazi kutija. Osjećaj pijeska pod šapama posebno im je važan. Što je podloga sitnija, to im je privlačnija, zbog čega se pijesak sviđa većini mačaka.

Kako biste odabrali odgovarajući pijesak, gledajte svoju mačku i istražite koja vrsta joj najviše odgovara. 

Ako ste u mogućnosti, postavite dvije kutije sadvije vrste vama prihvatljivog pijeska, a mačka će koristiti onaj koji joj je privlačniji. Stavite mačji toalet na izdvojeno, ali pristupačno mjesto. 

Međutim, mačka može odbijati koristiti toalet ako joj se ne sviđa mjesto gdje se nalazi kutija ili vrsta pijeska. Također, moguće je da ga ne čistite dovoljno često ili da ga ne čistite dovoljno detaljno pa se nagomilavaju i šire mirisi. Zato je važno da pijesak bude stalno čist. 

Premjestite wc na mjesto gdje sada vrši nuždu (pored vrata). Ako primijetite da se mačka ponaša kao da će uskoro obaviti nuždu, odnesite je do toaleta i podsjetite kako je pijesak zanimljiv - pokažite joj da grebe šapicama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više