Sedam razloga zbog kojih su sijamske mačke pravi izbor za vas

Foto: Pinterest

SIJAMSKA mačka je jedna od najstarijih pasmina orijentalnih mačkama. Porijeklom je iz područja Sijama, današnjeg Tajlanda. Pretpostavlja se da su nastale još prije 500 godina, a u Europu su stigle u drugoj polovici 19. stoljeća. U nastavku saznajte zbog čega su ove prelijepe mačke pravi izbor za vas i vaš dom.

1. Vrlo su društvene i umiljate. U crtanim filmovima su često prikazane kao umišljene i povučene, no istina je baš suprotna. Sijamske mačke vole biti dio vlasnikovog života i aktivno sudjelovati u njemu. Zbog toga su odličan izbor za svakoga tko voli mačke, a pogotovo za ljude koji žive sami. One će vrlo rado "popričati" s vama.

2. Prelijepe su. Imaju prekrasne plave oči koje će vas ponekad hipnotizirati. Dlaka im je mekana, uši malo veće nego kod većine ostalih mačaka, a tijelo vitko i srednje veličine. 

3. Razigrane su. Sijamske mačke su pravi odabir za obitelji s djecom jer sa sijamcima nikad neće biti dosadno. Tolerantne su su prema ljudima (iako djeca nekad znaju pretjerati), a vole se igrati i s raznim igračkama.

4. Pametne su. Vrlo brzo će shvatiti kako stvari funkcioniraju u njihovom novom domu. Držat će se dogovora i neće vam raditi probleme.

5. Neće vas tako brzo napustiti. Sijamske mačke žive dugo. Nerijetko se dogodi da žive čak i do 20 godina. Ako budete dobri prema njima, ove mace će dugo biti dio vaše obitelji.

6. Ne vole vas samo kad su gladne. Sijamske mačke jednostavno nisu takve. One vole svoje vlasnike od 0 do 24 sata i rado će s vama šetati po kući ili stanu dok vi obavljate svoje obveze.

7. Odlično se slažu s ostalim ljubimcima. Kao i kod drugih mačaka, ponekad im treba par dana da se naviknu na novog kućnog ljubimca, no kada ih malo bolje upoznaju, brzo se sprijatelje i postanu nerazdvojni. Ukoliko zbog posla preko dana niste doma, možda ne bi bilo loše nabaviti još jednu mačku kako vaša sijamska maca ne bi bila sama.

Pročitajte više