Brze šape u Zagrebu: Volite pse i sport? Predstavljamo super vau DOGađanje

 Foto: Klub sportskih i zaprežnih pasa/Marko Gabud

DEXTER je četverogodišnji crveni sibirski haski iz zagrebačke Dubrave koji obožava trčanje, putovanja i vožnju u automobilu, a titula hrvatskog prvaka u ljepoti pokazuje da mu niti svijet izložbi pasa nije nepoznat.

Dio onoga što zna Dexter će zajedno s ostalim natjecateljima, njih 70-ak pokazati na Kros DOGađanju “Brze šape” koje će se održati u subotu 16. travnja.

Gdje? Uz šodericu Duga na području odteretnog kanala Sava-Odra u Blatu/Lučkom.



"Ovo su druge “Brze šape” na kojima sudjelujemo - prošle godine Dexter se natjecao u čak tri kategorije s različitim natjecateljima jer jednostavno obožava trčati i ima energije koju mora izbaciti. Ove godine natjecat će se u canicrossu s još dva psa. ", rekla nam je Dexterova vlasnica Bojana Mandić, potpredsjednica Kluba sportskih i zaprežnih pasa Zagreb koju smo zamolili da nam kao jedna od organizatorica predstavi nadolazeće natjecanje, ali i sam Klub.

Za početak predstavite nam događanje "Brze šape"?

“Brze šape” su zamišljene kao DOGađanje s ciljem približavanja sportova sa psima široj populaciji. Upravo iz tog razloga sudjelovati mogu svi koje zanima rekreativno trčanje ili bicikliranje s njihovim ljubimcima, a dobrodošli su i ostali posjetitelji koji žele iz prve ruke vidjeti kako se odvijaju utrke na zemljanim stazama bez snijega gdje psi vuku kolica, romobil, bicikl ili samo trče sa svojim vlasnikom.



Discipline u kojima se psi i vlasnici mogu natjecati?

S obzirom na prošlogodišnji veliki interes najmlađih sudionika, Klub je ove godine osigurao četiri posebne canicross discipline za djecu gdje staza neće biti duža od 1 km, a to su junior (14 - 17 godina), youth (10 - 13 godina), kids (6 - 9 godina) i baby (2 - 5 godina) canicross. Naravno, kod disciplina za djecu je poželjno da odrasla osoba trči kraj njih kako bi pripazio da pas drži tempo koji odgovara djetetu.

Odrasli sudionici će se moći natjecati sa svojim ljubimcima u 4 glavne discipline - cart, scooter, bikejoring i canicross (trčanje sa psom) - te birati žele li se natjecati s dva ili s jednim psom. Ovisno o pasmini psa s kojim se prijave, bit će raspoređeni u razred polarnih pasmina (sibirski haski, aljaški malamut, samojed, grenlandski pas) ili open u koje ubrajamo sve ostale pasmine.

Posebna disciplina dogging namijenjena je natjecateljima koji sudjeluju sa psima mlađim od 9 mjeseci ili onima kojima je draža kraća staza od 1 km. Duljina glavne dionice za trčanje je 3,30 kilometara, a riječ je o stazi kružnog tipa na makadamskoj podlozi bez uzbrdica i nizbrdica te se trči samo jedan krug. U svakoj kategoriji pas mora proći cilj ispred vlasnika.



Oprema za natjecatelje?

Obavezna oprema podrazumijeva da pas ima odgovarajuću ormu te da je povezan sa svojim vlasnikom putem rastezljivog povodca. U disciplini canicross vlasnik mora imati pojas kojim su povezani, a u scooteringu i bikejoringu je rastezljivi povodac vezan za vozilo.

Za bikejoring, scootering i cart je obavezna kaciga. U doggingu i canicrossu za djecu su pravila nešto fleksibilnija pa je moguće natjecati se samo s običnim povodcem no zabranjeno je korištenje flexi povodca.

Članovi su spremni posuditi opremu onima koji bi se htjeli odvažiti i probati, samo je potrebno javiti se organizatorima na vrijeme kako bismo ih stigli povezati te vidjeti odgovara li oprema njihovom psu.

Gdje se zainteresirani mogu prijaviti?

Prijave za sudjelovanje se primaju do srijede 13. travnja u 20 sati. Detaljne informacije o prijavi su dostupne na https://bitly.com/BrzeSape2. Natjecatelji, koji su se prethodno prijavili, se očekuju u subotu, 16. travnja, već u 8 sati zbog preuzimanja startnog broja i veterinarskog pregleda psa.



Točan raspored bit će objavljen u srijedu po završetku prijava na Facebook stranici Kluba sportskih i zaprežnih pasa Zagreb. Startnina za sudjelovanje u disciplinama cart, bikejoring, scootering i canicross (trčanje sa psom) je 60 kn, dok su startnine za dogging i canicross za djecu simboličnih 30kn.


Od kude ideja o osnivanju Kluba?

Izrazito dobar nagon za trčanje Dexter je pokazao već s godinu dana, na svom prvom natjecanju - 18. Međunarodnom susretu zaprežnih pasa u Mađarskoj. Tada smo prvi put kupili opremu i sudjelovali u "canicrossu" odnosno trčanju za žene.

Tada se i razvila ideja osnivanja Kluba sportskih i zaprežnih pasa Zagreb i to na prijedlog Tihomira Chudyja, zaljubljenika u sportski romobilizam i Nives Medunjanin, uzgajivačice sibirskih haskija iz Zagreba. Želja nam je bila da jednog dana i sami možemo organizirati sportsko-rekreativne susrete u Hrvatskoj.

O klubu?


Pokrenula ga je mala skupina entuzijasta (2013.). Glavni ciljevi su promoviranje zdravog odnosa čovjeka i psa, popularizacija sportskih aktivnosti sa psima te edukacija građana, a posebno djece o važnosti tjelesne aktivnosti i stvaranju zdravih navika.



Klub broji dvadesetak članova, a svakim danom se povećava broj ljudi koji žele sudjelovati u radu Kluba i okušati se u individualnim i grupnim treninzima.

Kako funkcionirate? Tko i kako vam se može pridružiti?

Psima je najlakše naučiti u čoporu, a i isto tako i vlasnicima. Psi početnici se postepeno uključuju u grupu već utreniranih pasa kako bi se što uspješnije uklopili i naučili što se od njih očekuje. Psi to vrlo brzo shvate i uživaju natjecati se s drugim psima u tome tko je brži.



Trudimo se organizirati treninge barem jednom tjedno i to na stazama odteretnog kanala Sava-Odra u Zagrebu. Još uvijek nemamo svoj teren, ali radimo na tome u suradnji s drugim klubovima koji su također u potrazi za adekvatnim terenom za treninge.

Priključiti nam se mogu svi zainteresirani koji žele raditi sa svojim ljubimcima, a najbolje je javiti nam se putem Facebook stranice kluba gdje zainteresirani mogu saznati kad je prvi sljedeći trening.

Pročitajte više