Sjećate se lavice pronađene kod Subotice? Stigle su loše vijesti, otkazuju joj organi

KRAJEM rujna na Čantavirskom putu kod Subotice pronađeno je mladunče lava. Slučajni prolaznik je zaustavio automobil i sklonio ga s puta pa pozvao policiju. Brigu o lavici preuzeli su djelatnici Zoološkog vrta Palić i smjestili životinju u svoje prihvatilište.

Odmah su objavili da je životinja bila malaksala i u dosta lošem stanju. Sada su na Facebooku objavili da je još lošije. U posljednjih deset dana četiri puta su joj vadili krv, a nalazi nisu dobri.

"Postoji sumnja da joj otkazuju bubrezi i jetra", kažu.

Lavica je na terapiji po savjetima veterinara iz međunarodnih organizacija koje se bave oporavkom velikih mačaka (posebno lavova u južnoj Africi i Nizozemskoj), tako da su izbjegnuti svi lijekovi koji bi mogli dodatno oštetiti ove organe kod lavova.

Apel građanima: "Ne kupujte egzotične životinje i prijavite svakog tko drži takve vrste"

"Nakon što je počela sama uzimati vodu i hranu, nadali smo se da još može biti u redu, ali njeni organi sada počinju otkazivati. Poslije dugotrajnog izgladnjivanja i slabosti njezino opće stanje je vrlo loše. Sama potreba da se zbog oporavka drži u ograničenom prostoru je jako stresna za lavicu, koja je sada u dobu kada se treba igrati i istraživati okolinu. Ako joj se i bude vraćala snaga, sigurno je da ćemo imati i dalje ovakvih problema jer je jako teško osigurati neophodno mirovanje", pojasnili su te apelirali na sve da osvijeste da se ovakve životinje ne mogu držati kao kućni ljubimci.

"Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko mjeseci razonode vrijedno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apeliramo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog tko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da se mala lavica može vratiti s ruba smrti nakon svog maltretiranja koje je doživjela od 'ljudi' koji žive među nama", zaključili su.

Nije poznato kako je mladunče lava završilo na cesti.

Pročitajte više

 

Pročitajte više