Škotski ovčar: Ovčarski pas koji se dokazao kao izvrstan kućni ljubimac

 Foto: www.123rf.com

LASSIE je uz akitu Hachika, vjerojatno najpoznatiji 'filmski pas'. Obojici je zajedno da su pasmine kojima pripadaju zahvaljujući filmovima postale planetarno popularne.

O Hachiku, psu koji je postao simbol odanosti smo već pisali, a ako ste propustili članak možete pročitati OVDJE.

Škotski ovčar kao kućni ljubimac

Onako kako su prikazani u filmu škotski ovčari su i u stvarnom životu - odan, zaštitnički raspoložen i prijateljski pas što pokazuje i OVAJ PRIMJER iz stvarnog života.

Ako ste se gledajući film zaljubili u pasminu i želite je za kućnog ljubimca ono što obavezno morate znati jest da je originalna namjena škotskih ovčara bila čuvanje ovaca i praćenje stada.



Riječ je o tipičnom radnom psu. Ako ih ne zabavite vi, kao i većina pasa punih energije i oni će si zabavu pronaći sami: kopat će rupe, bježati od kuće, lajati, uništavati namještaj. Škotski ovčari takvi najčešće postaju kod vlasnika koji ih nabavljaju isključivo zbog izgleda, zanemarujući njihove potrebe za aktivnošću i trošenjem energije.

Kao što ste mogli vidjeti u filmu o Lassie to je izdržljiv pas, uvijek spreman za akciju. Kao kućnom ljubimcu morate mu omogućiti duge i aktivne šetnje. Budući da voli igru s djecom preporučuje se obiteljima koje često borave na otvorenom.

Trebate li prijatelja za igru ili psa koji će vas pratiti dok trčite/joggirate škotski ovčar je idealan pas. Inteligentni su i brzo uče. Osim ljudi, prijateljski su raspoloženi prema većini drugih pasa, ali i mačaka te drugih vrsta ljubimaca.

Najsretniji će biti ako žive u kući s mogućnošću izlaska u dvorište. Pod pretpostavkom da ih držite u zatvorenom preporučuje ih se četkati/češljati minimalno jednom tjedno, pogotovo za vrijeme 'sezone linjanja' jer im tada otpada puno dlake.

Pročitajte više