Smiju li se trudnice maziti s macama?

 Foto: www.123rf.com

SMIJEM li tijekom trudnoće držati mačku i maziti se s istom? Pitanje je to koje trudnice širom svijeta postavljaju veterinarima, ali i liječnicima zaduženima za liječenje ljudi.

Naime, paraziti Toxoplasme gondii koji prenose zaraznu bolest poznatu kao toksoplazmozu, često se skrivaju u mačjem izmetu. Samim time neki liječnici smatraju kako trudnice ne bi trebale imati veze s mačkama. Pogotovo jer u najgorem scenariju ova bolest kod fetusa može uzrokovati ozbiljna oštećenja.

Specijalizirani mačji portal catster.com smatra kako razloga za paniku nema. Budući da se bolest ne prenosi maženjem, čak niti mačjim ugrizom, već isključivo tako da trudnica s mačjeg izmeta udahne/proguta prijenosnika bolesti najgori scenariji događaju se rijetko.

Osim mačjim izmetom, parazit u ljudski organizam može ući putem neopranog voća i povrća, sirovog i/ili nedovoljno kuhanog mesa.

Kako se podrazumijeva da trudnice ne jedu zaraženo meso te neoprano voće i povrće tako se kao mjera predostrožnosti trudnicama savjetuje da tijekom trudnoće ne čiste mačji WC, već da to umjesto njih rade partneri, rodbina ili prijatelji. Također, trudnicama se preporučuje da tijekom trudnoće mace odvedu na detaljan veterinarski pregled.

Čak ako veterinar otkrije da mačka ima toksoplazmozu ista se može liječiti. Nažalost neke trudnice tijekom trudnoće će bez problema iz kuće izbaciti mačku, dok s druge strane neće prestati živjeti nezdravim životom.

Trudnicama koje do sada nisu imale mačku, a žele je nabaviti tijekom trudnoće savjetujemo da istu ne nabavljaju. Ne zbog toksoplazmoze, već iz jednostavnog razloga što se o istoj uz bebu neće moći adekvatno brinuti.

Pozivamo trudnice (sadašnje i bivše) da u komentarima napišu vlastita iskustva s držanjem maca tijekom trudnoće!

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Ragdoll mačka

Europska kratkodlaka mačka

Pročitajte više