Što vam ljubimac poručuje: Ova ponašanja svojih ljubimaca ne biste trebali ignorirati

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Elanco

KADA su pas ili mačka sretni, to je lako prepoznati. Mahanje repom kod pasa ili predenje kod mačaka očiti su znakovi zadovoljstva. Zanimljivo istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da psi mašu repom udesno kad su sretni, a ulijevo kad su nervozni. Ne postoji znanstveni razlog zašto je tome tako. Postoje i oni trenuci kada ljubimci trebaju pomoć, a često je traže na neobične načine koji se mogu protumačiti kao neposlušnost, a to nisu. Kako je razumijevanje mahanja repom ili predenje rašireno, tako bi trebalo biti prisutno razumijevanje i ne baš tako sretnih trenutaka kako bi ljubimci ostali zdravi i sretni. 

Uništavanje imovine možda nije hir 

U svojoj razigranosti, psi često znaju uništavati imovinu i namještaj zubima, a internet je pun videozapisa u kojima vlasnici nestašnim ljubimcima drže lekciju o lošem ponašanju. Ipak, ako pas ovaj obrazac ponašanja ponavlja često, možda nije samo hir. Naime, učestalo uništavanje imovine zagrizom u pasa može signalizirati nemir uslijed različitih smetnji.

Ako se ovo ponašanje ponavlja, možda je vrijeme da ga se prepozna kao simptom, a ne neposluh. U tom slučaju, dobro je odvesti psa veterinaru. Psi se u želji za vlasnikovom pažnjom često znaju izokrenuti na leđa tako da im se miluje trbuh, ali upravo ova radnja može biti poziv u pomoć ako se često ponavlja. Ovo je možda i najskriveniji poziv u pomoć, budući da vlasnici taj potez često povezuju s umiljatim ponašanjem svog najboljeg prijatelja, a to ponekad i nije slučaj. 

Foto: Shutterstock

Kada je riječ o mačkama, puno su suptilnije životinje po pitanju pomoći od pasa. Mačka koja prati svog vlasnika može biti sladak prizor, ali zapravo često može biti signal za pomoć. Kada su uznemirene, mačke vole imati na vidiku osobu kojoj vjeruju. Učestala potreba za praćenjem zapravo pokazuje da je mačka zbog nečega uznemirena i da bi možda bilo dobro odvesti je k veterinaru. Za vrijeme igre mačke mogu stavljati šapu na lice vlasnika, ali ovaj potez dakako može biti izravni poziv u pomoć, odnosno jasna poruka da nešto nije u redu. Možda i najočitiji signal za pomoć su nagli pokreti i histerično kretanje mačke.

I psiha je važna 

Kao i čovjek, tako i mačka ili pas mogu pokazivati simptome nervoze ili nekog neurološkog poremećaja. Ovakvi simptomi ne bi se smjeli ignorirati ni u kom slučaju. Jedan od čestih pokazatelja ovakvog slučaja podjednako i u pasa i mačaka je pritisak glave o zid. Ako ljubimac stane uza zid i vrši presing glavom o tvrdu površinu, nije riječ o igri ili šašavosti, već ozbiljnom simptomu neurološkog stanja.

U ovom slučaju, nužno je simptom prepoznati i žurno reagirati. Kako su mačke suptilnije životinje, one će se različito od pasa potpuno povući od prisustva ljudi i okoline u svoj mir. Ovo naizgled nije pokazatelj bolesti, već normalno ponašanje pojedinih mačaka, no ako se ono ne mijenja, nešto bi trebalo poduzeti. 

Foto: Shutterstock

Različito od njih, psi pogledom mogu pokazati da im nije dobro. Ako pas neprestano gleda u svog vlasnika, može izgledati kao da ima sladak i umiljat pogled, ali tako poneke pasmine traže pomoć. Zaključno, potrebno je poznavati svog ljubimca i svako neuobičajeno ponašanje ili pretjerano često ponavljanje istog obrasca ponašanja shvatiti kao moguće upozorenje. 

Očite simptome lako je prepoznati 

Vrlo česti nepoželjni nametnici su buhe i krpelji, a to govore i podaci. Na Sveučilištu u Bristolu u Velikoj Britaniji 2019. godine napravljeno je istraživanje na uzorku od 812 mačaka i 662 pasa. Tim istraživanjem potvrđeno je da jedna od četiri mačke i jedan od sedam pasa ima buhe i da približno 10 posto tih buha nosi potencijalno patogene bakterije. Taj podatak govori o važnosti pravodobnog liječenja buha i krpelja, s obzirom na to da poneke buhe mogu biti visoko infektivne kako za životinje, tako i za čovjeka. 

Buhe i krpelje teško je uočiti golim okom, ali postoje znakovi, odnosno obrasci ponašanja pasa i mačaka tijekom zaraze ovim nametnicima. Vidljivi simptomi su iritacije ili promjene na krznu, a često je i učestalo češanje ljubimca. Psi također mogu prekomjerno lizati krzno, što nije karakteristično za njih. Za mačke je njegovanje karakteristično, no za vrijeme infestacije buhama može postati mahnito, naročito u području stražnjih nogu, vrata i repa.

Foto: Shutterstock

Oba ljubimca mogu imati vidljive kraste, a u ekstremnim slučajevima, kod mačaka koje pate od invazije buha i posljedičnog stresa može se zamijeniti gubitak dlake na područjima koja mačke prekomjerno ližu. Psi podjednako kao i mačke mogu postati letargični ili izbjegavati određeni dio doma kada je prisutna zaraza buhama. Ovi nametnici mogu se zadržati u domu čak i nakon što se ljubimac izliječi, a takvo iskustvo imala je i vlasnica mačke Martina kojoj se dogodio gotovo nezamisliv scenarij. Ispričala je svoju priču u detalje, a pročitati je možete ovdje

Na tržištu postoje efikasni lijekovi za liječenje zaraze buhama i krpeljima, a među njima tableta za žvakanje AdTab. AdTab tablete za zaštitu od buha i krpelja dostupne su mačke i za pse. Ovisno o težini ljubimca, dostupne su u različitim dozama, a u pakiranju dolazi jedna tableta koju primjenjujete jednom mjesečno. AdTab tablete za žvakanje za pse imaju okus mesa, a za mačke imaju okus vanilije, stoga su jednostavne za primjenu i ljubimci ih rado prihvaćaju. 

AdTab tablete dostupne su za prodaju bez recepta u veterinarskim ljekarnama i putem interneta, ali preporuča se prije primjene savjetovati s veterinarom. Proizvodi ih Elanco, kompanija koja ima dugu povijest i globalni je lider u području očuvanja zdravlja životinja. Svakodnevno razvija proizvode i usluge za sprečavanje i liječenje bolesti, pomažući tako životinjama, vlasnicima i društvu.

Ako vas zanima još detalja iz svijeta šetnje i kako se pobrinuti za vašeg ljubimca, posjetite Indexov specijal Zdrava šapa koji je napravio u suradnji s Elancom. Prijavite se na kreativni natječaj i osvojite poklon paket kojemu će se veseliti vaš krzneni prijatelj ili član obitelji!

Prije primjene pažljivo pročitajte uputu o VMP! O rizicima i nuspojavama posavjetujete se s veterinarom.

Sponzoriran sadržaj donose Index i Elanco u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više