Svinja slikarica pomaže Ukrajini, njezina slika prodana za 15 tisuća kuna

Foto: Instagram

NAJPOZNATIJI umjetnik među životinjama, svinja Pigcasso, pridružio se skupljanju financijske pomoći za Ukrajinu.

Pigcasso je, naime, svinja koja slika, a njegovi radovi mogu se vidjeti u galerijama i kolekcionarskim zbirkama diljem svijeta. Često slika aktualne stvari, a njegov posljednji rad je apstraktno umjetničko djelo po imenu Ukrajina. Slika je prodana na njegovoj službenoj stranici po cijeni od 15 tisuća kuna, a sav prihod od prodaje ide kijevskom utočištu Andrea Cisternina.

"Uočite boje Ukrajine i lice crvene boje, nesretnog izgleda. U ratu nema pobjednika. Svu zaradu od prodaje ovog umjetničkog djela poklonit ćemo utočištu Andrea Cisternina u Kijevu. To je Pigcassov način da pomogne da to utočište nastavi raditi u ovim teškim vremenima", stoji u opisu slike objavljene na Pigcassovom Instagramu.

Pigcassa je prije nekoliko godina iz klaonice spasila Joanne Lefson koja vodi utočište za životinje u Cape Townu. Kada je primijetila da svinja ima zavidne vještine sa starim kistovima koji su slučajno ostavljeni u njezinoj štali, odlučila je njegovati njezin slikarski interes. S pet godina i 700 kg stvorila je više od 400 umjetničkih djela i većinu njih prodala.

Talijan Andrea Cisternino vodi sklonište za životinje nedaleko od glavnog grada Ukrajine Kijeva i brine za oko 400 životinja, a osim o psima i mačkama, brine i o kravama, kozama, konjima, svinjama i ovcama. Nedavno je odlučio da neće napustiti ratom pogođenu zemlju.

Andrea je više od 20 godina bio modni fotograf, a onda se prije 12 godina doselio u Ukrajinu i tamo otvorio fotografski studio. Nakon što je na društvenim mrežama objavio album u kojem su bile njegove fotografije napuštenih životinja, jedan bračni par mu je kupio zemljište izvan Kijeva.

Pročitajte više