Tako mali, a tako opasni: Krpelji prijete! Kako spriječiti najgore?

 Foto: www.123rf.com

GUBITAK apetita, opća slabost, depresija, povišena temperatura, ubrzano disanje, tamnija i/ili krvava mokraća! Najčešći su to simptomi piroplazmoze (babezioze), zarazne bolesti koju uzrokuju krpelji.

Riječ je o sitnim insektima čija se veličina kreće od 1 do 5 milimetara koji na žalost vlasnika ljubimaca žive tamo gdje ljubimci provode najviše vremena - na mjestima gdje ima lišća, trave i grmlja. U prijevodu ima ih posvuda, a iako ih se može pokupiti tijekom cijele godine najaktivniji su u proljeće.

Vrebaju iz zasjede

Poput komaraca hrane se krvlju, no za razliku od komaraca koji žrtve traže leteći, krpelji žrtve napadaju "iz zasjede" skriveni na vrhovima travki/listova/grana. Kad im se žrtva dovoljno približi na istu se doslovce zakače i traže najpovoljnije mjesto na kojem će moći sisati krv.



Prikači li se na životinju krpelj inficiran parazitima (iz roda Babesia) prilikom sisanja krvi putem sline u istu će ispustiti navedene parazite koji će pak uzrokovati piroplazmozu.

Ako se na vrijeme dijagnosticira i krene s terapijom u većini slučajeva bolest nije smrtonosna, no nažalost ako se na vrijeme ne krene s liječenjem posljedice mogu biti kobne.


Kako ljubimce zaštititi od krpelja?


Iako na tržištu postoje brojna sredstva za zaštitu od krpelja, kao i cjepivo protiv babezioze ništa ne nudi 100 postotnu zaštitu.

Pročitajte kako se prirodnim sredstvima zaštititi od buha i krpelja

Najučinkovitija borba protiv krpelja jest da ih otkrijete i s ljubimca skinete, prije nego počnu sisati krv. Kako? Detaljnim pregledom ljubimca nakon svake šetnje. Pregledajte ga doslovce od glave do pete, uključujući i područje unutar uha. Uočite li krpelja pažljivo ga uklonite.

POGLEDAJTE kako pravilno ukloniti krpelja s ljubimca

Ako nakon skidanja krpelja uočite neki od gore navedenih simptoma ili primijetite da se vaš ljubimac ponaša drugačije od uobičajenog što prije posjetite veterinara.

Za kraj napišimo kako su osim za ljubimce krpelji jednako opasni i za ljude.

Pozivamo vas da u komentarima napišete vlastita iskustva kako vaše ljubimce štitite od "malih, ali opasnih krvopija".

Pročitajte više