Top 5 otrovnih životinja Hrvatske: Gdje žive i kako ih prepoznati?!

 
LJETO sa sobom uz mnoge lijepe stvari donosi i brojne skrivene opasnosti, poput otrovnih životinja. Izdvojili smo njih pet koje bi mogli "upoznati" tijekom ljetovanja.


Poskok i riđovka

Pročitajte gdje žive i kako ih prepoznati

Crna udovica

Crna udovica najotrovniji je europski pauk, prepoznatljiv po tijelu crne boje. Iako nije pravilo na njihovim leđima često se nalaze crvene točkice.

Može ih se sresti u vrtovima i na zidovima okućnica. Također, mreže grade ispod/kraj velikog kamenja, pri dnu panjeva, u šikarama, a može ih se naći i u podrumima,garažama, napuštenim vozilima/strojevima te u stajama.

Nisu agresivne, a budući da mreže grade blizu tla najčešće žrtve su ljudi koji na njih slučajno stanu bosom nogom. U Hrvatskoj crna udovica živi na području Istre, Primorja i Dalmacije!

Morski pauk


U Jadranu žive četiri vrste morskih paukova: bijelac,crnac, žutac i mrkulj, a prisutni su duž cijele obale na svim vrstama terena (pijesak, mulj, kamen). Otrovne bodlje nalaze se na leđnoj peraji i u škrgama, mogu narasti do 40 cm, a njihove žrtve najčešće su ribolovci koji se na njihove otrovne bodlje ubodu prilikom skidanja s udice.

Škarpina/Škrpina

Puno poznatija od morskog pauka, ali i manje otrovna škarpina je prepoznatljiva po različitim nijansama crvene boje i tijelu prepunom otrovnih bodlji. Živi na svim vrstama dna, ali preferira ona stjenovita i šljunkovita i to na dubinama do 100 metara. Najčešće žrtve su ribari i ribolovci!

 

Pročitajte više