Udruga za mačke žali se zbog ZG vrećica: Pitali smo Grad za subvencije, odbili su nas

Foto: Facebook/Davor Puklavec/PIXSELL

NEPROFITNA organizacija za spašavanje životinja Prava šapa na Facebooku je objavila poduži tekst pod naslovom Ne kužim nove vrećice, o vrećicama za smeće koje su dio novog sustava za otpad u Zagrebu. U tim vrećicama će građani jedino smjeti odlagati miješani otpad. Zovu se ZG vrećice i prodaju se u paketima od deset komada. Paket od deset vrećica od 10 litara košta 20 kuna, paket vrećica od 20 litara košta 40 kuna, a paket vrećica od 40 litara 80 kuna.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Kakvo je vrijeme došlo uskoro ćemo vas tražiti donacije da možemo kupiti vrećice za smeće, kao da nije dovoljno što nam građani svojim novcem pomažu liječiti i kastrirati ulične mačke u Zagrebu zadnjih 12 godina. Zahvaljujući vašem novcu i podršci, na desetke tisuća mačaka smo izliječili, kastrirali i udomili, promijenili na bolje tisuće života i mačjih i ljudskih! Hvala vam!

Kroz cijelo to vrijeme grad Zagreb (čije ulične mačke spašavamo, vodimo veterinaru, plaćamo račune, kastriramo vašim novcem) nije dao NITI JEDNE KUNE, niti nas podržao na bilo koji način. Mačke u Zagrebu su potpuno nezbrinute, ne postoji nikakvo sklonište, a kamoli ono koje bi radilo za dobrobit mačaka, mačke su osuđene na cestu i mogućnosti volontera te milost građana koji vole mačke.

Ne znaju kako riješiti problem mačjih WC-a

Sve te spašene mačke držimo u svojim stanovima, vodimo ih veterinarima koji su prilagodili cijene svojih usluga za ničije mačke i plaćamo SVE veterinarske troškove, hranu i pijesak (većinom pelete) isključivo donacijama građana. Ostale smo figurativno posrane (pardon my french) i same u svemu tome od svih institucija, ali zapravo nas boli briga jer guramo već 12 godina bez ičije pomoći osim vaše i spremne smo tako i dalje, ali sada je došlo vrijeme kad ćemo i doslovno ostati posrane jer, iskreno, ne znamo kako riješiti problem mačjih WC-a.

Iako od grada nikad ništa, odlučile smo ih naivno zamoliti za pomoć, da nam subvencioniraju dio vrećica, pa da imamo barem za volonterke koje doma imaju po 20 + uličnih mačaka koje imaju veće količine otpada iz mačjih zahoda, ili da damo koju vrećicu čuvalicama koje nam maksimalno pomažu oko spašenih mačaka... I dobile smo odgovor... Da grad jako cijeni naš trud i zalaganje i da se možemo iduće godine prijaviti na natječaj za udruge da nam odobre neke novce... Da tim novcem onda što?, kupujemo vreće za smeće i punimo gradski proračun nazad.

Mačke borave u njihovim stanovima, nemaju sklonište

Da nije tragično, bilo bi komično. Uz sve to, cijena peleta je porasla 100%. Hoće li nam stvarno jedan od najvećih troškova sada biti mačja nužda?! Većina vas ima jednu ili dvije mačke, zamislite sad koliko otpada proizvede 20 ili 30 mačaka? A 120 koliko ih imamo na skrbi? Sve opcije smo uzele u obzir, pijesak nam je nepraktičan i skup, peleti su nam i dalje nekako broj jedan, a i ipak su drvena građa koja je ekološki prihvatljiva, stelja je nenormalno skupa i ne možemo si ju priuštiti, niti vidimo opciju da otpad od 30 mačaka bacamo u wc školjku... kod bolesnih mačaka, infestiranih parazitima, moramo bacati sve i prati WC-e svaki dan.. Koliko je to onda ZG vrećica?

Podsjećamo vas da ti WC-i ne stoje u nekom azilu nego u našim stanovima, da ih čistimo redovito ne samo zbog toga što tu živimo nego i zbog mačaka koje ne vole obavljati nuždu u prljavo, a dezinficiramo ih često zbog sprječavanja širenja bolesti među mačkama. Gradu Zagrebu je bilo nemoguće pokazati malo dobre volje i bar nam donirati nešto vrećica, pa eto... Ne kužimo baš ništa."

🔵NE KUŽIM NOVE VREĆICE!🔵 Kakvo je vrijeme došlo uskoro ćemo vas tražiti donacije da možemo kupiti vrećice za smeće.. kao...

Objavljuje Prava šapaSrijeda, 28. rujna 2022.

Inače, Prava šapa pruža pomoć i osigurava udomljavanje napuštenih i uličnih mačaka u Zagrebu. Spašavaju mačiće i odrasle mačke te im pružaju privremeni smještaj, osiguravaju veterinarsku skrb te im nastoje pronaći dom. 

Pročitajte više