Ukrajinski vojni invalidi rehabilitiraju se uz jahanje. Pomažu im i hrvatski veterani

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

JEDAN od načina rehabilitacije ukrajinskih ratnih vojnih invalida je i uz jahanje, ali i ronjenje.

Na jednom od takvih rančeva Ukrajincima pomažu i hrvatski veterani. 

Posljednjih 10 dana hrvatski branitelji nalaze se na području grada Lavova gdje provode program resocijalizacije za što brži i bolji oporavak ukrajinskih branitelja koji je pokrenuo ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic u suradnji s partnerom projekta UNBROKEN fondacijom, a provodi se uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Grada Lavova, Ukrajina.

Teoretski i praktični dio

"Simpatije ukrajinskog i hrvatskog naroda su oduvijek bile velike. Službena politika Hrvatske je prijateljski raspoložena prema Kijevu, a i Hrvatska država izdvaja jako puno u financijskom smislu dok u političkom smislu pruža potporu Ukrajini u ovome kroz što prolazi, a posebno na njezinom europskom putu. Pozdravljamo ovaj projekt resocijalizacije koji provode hrvatski branitelji trenutno u Lavovu, te napominjem kako u Ukrajini postoji veliki interes za ovakve projekte resocijalizacije koji će dugoročno povezati i nevladine udruge“, istaknula je Anica Djamić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini.

Program resocijalizacije koji provode hrvatski branitelji sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a sadrži brojne aktivnosti poput ronjenja, jahanja, kajakarenja te različitih edukacija koje provode instruktori iz 1. GBR Tigrovi, 4. GBR Pauci, policije, specijalne policije, RIS Kutina, ZUHDDR (Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata), HOS-a i drugi članovi ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Pročitajte više