Upoznajte mopsa - najslađeg psa na svijetu

Foto: Instagram

AKO još uvijek nemate psa i razmišljate o tome da nabavite jednog - mops je idealna pasmina za vas. Patuljasti pas prepun ljubavi odličan je za vlasnike početnike, a u nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti o ovoj posebnoj pasmini.

Samo porijeklo pasmine nije u potpunosti poznato. Mops potječe iz Kine, iako je prema nekim podacima ova pasmina porijeklom iz Engleske, ovi su psi bili pratnja budističkim svećenicima te kineskim carevima. Kada su stigli u Englesku, uzgajivači su križanjem pasmini dali profinjeniji izgled.
Mops ima mišićavo i zbijeno tijelo, plosnatu njušku i vrlo osebujan pogled, a sve to mu daje dojmljiv nastup i osobnost. Vrlo je razigran i odan svojoj ljudskoj obitelji, posebno djeci, što ga čini zabavnim i zahvalnim društvom. 

Morate biti pažljivi s ovom pasminom jer mops je vrlo osjetljiv na povišeni ton svog ljudskog prijatelja pa mu u odgoju treba pristupiti nježno i osjećajno. Zbog svoje izrazito osjetljive kože, osobito u području kožnih nabora, zahtijeva svakodnevnu njegu.


Mops je vrlo osjećajan i inteligentan pas koji će vam zasigurno biti najbolji prijatelj. No morate znati i ono najvažnije o mopsu, a to je da zbog plosnate njuške jako hrče te je sklon i infekcijama dišnog sustava.

Pročitajte više