UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Ovaj mačak se kod Osijeka danima vukao po cesti pun rana i crva

Foto: Udruga 9 života Osijek

MAČAK Forest imao je sreću što ga je zapazila jedna dobra žena koja je odmah kontaktirala udrugu 9 života iz Osijeka. U nedjelju poslijepodne poslala im je poruku da je pronašla mačka u lošem stanju koji puže i sav je u ranama te ih je zamolila za pomoć.

Upozorenje: Snimka i fotografije su uznemirujuće, gledajte ih na vlastitu odgovornost.

Gospođa je dovezla mačka u stacionar udruge, gdje su odmah pozvali veterinara. Ustanovili su da je riječ o mladom, nekastriranom mužjaku, punom rana i crvi, a stražnje noge su mu nepokretne.

Mačak je bio dehidriran i gladan, a pretpostavlja se da ga je bio udario automobil s obzirom na to da su ozljede bile stare. Mačak je dobio ime Forest i udruga se odlučila boriti za njegov život.

U ponedjeljak su ga odvezli veterinaru, gdje se na rendgenu utvrdilo da ipak nije riječ o u udarcu automobila, nego o nečem puno gorem. Forest, naime, ima metak u kralježnici. Rane na trbuhu posljedica su njegova pokušaja kretanja, a kako mu nije imao tko pomoći, rane su se zagnojile i u njima su se nakotili crvi.

Unatoč svemu, Forest ima pogled pun zahvalnosti prema svojim spasiteljima i strpljivo podnosi sve što mu rade. Ovaj hrabri mačak tjedan dana vukao se po cesti propucan.

Zašto je nekome smetao? Kako je netko mogao upucati nevinu životinju? Forest se nalazi u stacionaru, gdje ga se svim snagama trude stabilizirati kako bi mogao izdržati operaciju. Prima infuziju i lijekove protiv bolova te je inkontinentan.

Udruga 9 života učinit će sve za njega i sigurni su da nije iskoristio sve svoje živote. Unatoč lošem stanju, Forest se trudi samostalno jesti i ima pogled koji kaže: "Želim živjeti!"

"Zbog neodgovornih vlasnika i nekastriranja mačaka, ovo je vrijeme kada zaprimamo najviše dojava o ozlijeđenim mačkama, pogotovo mužjacima. Smrtnost nekastriranih mužjaka je velika jer oni u potrazi za ženkom koja se tjera prelaze velike udaljenosti i izloženi su stradavanju u prometu, ozljedama koje će zadobiti u borbi za ženku, a tako dolazi i do zaraze raznim mačjim bolestima.

Poznato je da nekastrirani mužjaci obilježavaju svoju područje, a taj miris nimalo nije ugodan pa građani koji ne vole mačke posežu za raznim metodama rješavanja problema - trovanjem ili, kao u ovom slučaju, metkom. Budući da mačke danas više ne žive prirodnim životom, baš kao ni ljudi, a s obzirom na to da smo se u prirodu već umiješali, za nju smo i odgovorni. Stoga, da bismo mačkama pružili miran, zdrav i dug život, potrebno ih je kastrirati.

Time ćemo spriječiti nekontrolirano razmnožavanje, spriječiti da potomci mačaka dođu u krive ruke ili lutaju, obolijevaju, stradavaju ili da se na njima iživljavaju", izjavila je predsjednica Udruge Mirta Salopek Kotromanović.

Mačak Forest samo je jedan u nizu kojem se dogodilo nešto ovako strašno, no on je i jedan od onih koji su imali sreće da ih je netko ugledao i odlučio im pomoći. Nadamo se da će se oporaviti i imati sretan život kakav i zaslužuje.

Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa 9 života, Osijek
IBAN: HR 3923400091110475218
SWIFT: PBZGHR2X

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više