UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Ovi otoci svake godine masakriraju stotine kitova i dupina

Foto : Sea Shepherd

SVAKE godine između lipnja i rujna, stanovnici Farskih otoka sudjeluju u staroj, ali brutalnoj tradiciji. Stotine kitova i dupina tjeraju na obalu kako bi ih mogli masakrirati tijekom običaja koje nazivaju "grindadrap".

Kao i u Japanu, tjeraju ih brodovima i čamcima, a krajnje odredište su plaže na kojima ih kolju. No, za razliku od Japana, svi imaju pristup ovim plažama i uvalama pa se obično skupi veliki broj ljudi koji gleda ili sudjeluje u pokolju.

Rosie Kunneke, članica organizacije za zaštitu morskih životinja, objasnila je kako tijekom ovog običaja vlada gotovo blagdansko raspoloženje. Često vidi bakice koje ponesu rasklopive stolice na plažu i mirno gledaju masakr. Kraj njih se igraju djeca, a odrasli slave i pjevaju. Oni koji podržavaju ovaj brutalni običaj kažu da životinje budu jako brzo ubijene i da ne pate dugo, no to u stvarnosti ne izgleda baš tako.

Nakon što ih brodicama potjeraju do plaža, skupe se grupe muškaraca koji ih doslovno izbodu. Kitovi i delfini ponekad pate i do 20 minuta nakon što se počnu gušiti u vlastitoj krvi. Nakon smrti im lome kralježnicu te ih rasjeku. Stanovnici otoka tvrde da svo meso iskoriste za hranu, no činjenica je nažalost da neke od životinja uginu samo radi tuđe zabave.

Pročitajte više