Vaš pas ne prestaje žicati? Ove namirnice mu nikako ne smijete dati!

Foto: Unsplash

STATISTIKE kažu da trećina svih kućnih ljubimaca zbog trovanja ljudskom hranom tijekom božićnih blagdana završi kod veterinara. Najčešće stradavaju "najveći žicaroši" psi, ali stradavaju i ostali ljubimci.

Kako bi vaši ljubimci izbjegli probleme navodimo namirnice od kojih ljubimci najčešće stradavaju.

To su: čokolada i ostali slatkiši, slane grickalice, začinjeni ostaci s ljudskog stola (uključujući i kosti), alkoholna pića, kava/čaj (kofein) i mlijeko. 

Najugroženiji su štenci, stariji ljubimci te općenito osjetljive životinje. Niti jedna od namirnica ljubimca ne bi trebala ubiti, ali općenito iste u sebi sadrže određene sastojke koje iritiraju pseći metabolizam. Najčešće će uzrokovati povraćanje i/ili proljev, ali alkohol primjerice može uzrokovati i puno ozbiljnije probleme.

Zato savjetujemo izbjegavanje istih, a zalomi li se vašem ljubimcu poneki štetni zalogaj te mu uzrokuje proljev/povraćanje stavite ga na dijetu.

U slučaju ozbiljnijih stanja poput depresije, ubrzanog lupanja srca, povišene temperature i ostalih stanja koja se bitno razlikuju od uobičajenog ponašanja vašeg psa obavezno posjetite veterinara.

Pročitajte više