Veterinar otkrio zašto bismo trebali obratiti pažnju na šape svojih pasa

Foto: Pixabay

VEĆINA vlasnika pasa svoje ljubimce temeljito kupa svakih par mjeseci, ovisno o pasmini, ali jedan dio tijela bi trebali čistiti redovno kako bi izbjegli zdravstvene rizike i za sebe i za svoje krznate prijatelje, pogotovo ako pas boravi u kući ili stanu.

Veterinar Christian Broadhurst je u intervjuu za portal Newsweek otkrio da je važno očistiti pseće šape nakon svake šetnje jer mogu prenositi bakterije, parazite i razne alergene. 

Opasnost od alergena, bakterija i parazita

"Kada psi idu u šetnju, često dolaze u kontakt s biljkama na koje su alergični, poput raznih trava ili korova. To im iritira šape, zbog čega ih počnu lizati kako bi ih očistili", rekao je Broadhurst. "Šape su im zbog ovoga vlažne, što može dovesti do dermatitisa, a uz to gutaju alergene koji mogu izazvati težu alergijsku reakciju. Brisanje šapa nakon šetnje umanjuje ove rizike."

Psi su također često izloženi raznim parazitima i bakterijama tijekom šetnji. Iako su znanstvenici iz Nizozemske u istraživanju iz 2021. godine dokazali da su pseće šape puno čišće od potplata naših cipela, psi nisu imuni na parazite, a često ih mogu prenijeti i na ljude. 

Foto: Pixabay

Pse je potrebno odvesti veterinaru par puta godišnje kako bi ih testirao na parazite, a s vremena na vrijeme bi trebali piti lijekove protiv parazita jer im na šapama mogu završiti jajašca raznih crva i trakavica. 

Broadhurst je također upozorio na opasnosti koje vrući asfalt može imati za pse. Čak i kad temperature nisu tako visoke, ako je vlažnost zraka niska, asfalt se može zagrijati i izazvati opekline na psećim šapama.

Kako čistiti pseće šape? 

Veterinar je dao par savjeta za čišćenje šapa. Ako putujete ili ste u žurbi, šape možete očistiti vlažnim maramicama, vlažnim ručnikom ili krpom. Pritom je važno izbjegavati kemikalije koje nisu odobrene za korištenje na psećoj koži. 

Ako imate vremena, šape uvijek možete očistiti i u kadi ili tuš-kabini, tako da ih isperete vodom. Nije potrebno koristiti šampone ili sapune, dovoljna je samo čista voda. Na kraju se samo pobrinite da ih dobro osušite nakon pranja.   

Pročitajte više