VIDEO Jedan od najrjeđih kitova na svijetu prvi put uhvaćen kamerom

Screenshot: Youtube

JEDNA od najneuhvatljivih životinja na planetu, Trueov kljunasti kit, snimljen je u divljini prvi put ikad, objavili su znanstvenici jučer.

 

Snimku su napravili studenti na edukacijskoj ekskurziji na Azorima još 2013., ali objavljena je tek jučer u sklopu znanstvenog rada koji baca svjetlo na vrstu kita kojeg je malo tko ikad vidio u divljini, javlja BuzzFeed.

Naime, kljunasti kit, nazvan tako zbog svojeg plosnatog nosa koji podsjeća na onaj dupina, provodi ogromnu većinu vremena duboko ispod površine oceana. Pri ronjenju mu pomaže njegov duguljasti oblik tijela koji podsjeća na torpedo. Osim toga, mogu ugurati peraje u džepove na bokovima kako bi još lakše klizili kroz vodu.

Dosad su viđeni samo leševi nasukani na obali

Vjeruje se da se ova vrsta kita hrani lignjama u dubini oceana. 

Znanstvenici su dosad upoznali Trueovog kljunastog kita jedino preko leševa nasukanih primjeraka ove vrste, stoga im je snimka, makar traje samo 46 sekundi, itekako dragocjena.

"Ovo su životinje velike kao slonovi koje jednostavno ne možemo pronaći. Oni su misterij", komentirala je Natacha Aguilar de Soto, znanstvenica koja ih proučava već 15 godina, za Washington Post.

Cilj znanstvenog rada objavljenog u časopisu PeerJ je utvrditi prijetnju koju ljudska aktivnost predstavlja za životinje koje rune u velike dubine oceana, kao što je kljunasti kit.

Pročitajte više