Vidre uspješno žive u metropoli od gotovo 6 milijuna ljudi, čak imaju i svoje prezime

Screenshot

U SINGAPURU svaka od 10 obitelji vidri ima svoje prezime i sugrađani ih jako dobro poznaju. Trenutno postoji oko 90 jedinki koje već više od dvadeset godina nazivaju užurbanu metropolu svojim domom. Ovi simpatični riječni vragolani nastanili su se u gradu od 5,6 milijuna stanovnika tijekom 1990-ih. Pretpostavlja se da su doplivali preko tjesnaca Johor, koji razdvaja Singapur od sjevernog susjeda Malezije.

Singapur je u prošlosti imao ozbiljan problem s čistoćom svojih vodotokova sve dok se nisu izborili s tim krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća. Čiste vode i obilje hrane bili su pozivnica za vidre, pripadnice porodice kuna, koje su u jednom trenutku skoro u potpunosti iščeznule u čitavom području. Hrane se u ribnjacima bogatim japanskim šaranom i izvrsno su se prilagodile betonskoj džungli, a svoje jazbine prave u blizini mostova ili u gradskom botaničkom vrtu.

 

Simbol grada

Građani su im mahom naklonjeni, a kada su se vidre prvi put pojavile prije više od dva desetljeća, nisu bili sigurni jesu li to dabrovi ili tuljani. Zbog toga su osnovane lokalne grupe i organizacije posvećene očuvanju singapurskih vidri, koje od tada nastoje biti pouzdan izvor svih informacija koje se tiču ovih sisavaca. Događali su se i neki incidenti pa je 2017. prijavljen slučaj da je vidra ugrizla petogodišnju djevojčicu, dok je jedan hotel u luksuznoj četvrti otkrio da su im pojele ribu u vrijednosti 85.000 singapurskih dolara ili 54.150 eura, piše National Geographic.

No usprkos ovim prijestupima, vidre se smatraju simbolom grada i srdačno su prihvaćene. Najveći problem s kojim se suočavaju je nedostatak životnog prostora, zbog čega mlade vidre žive i do dvije godine dulje sa svojim roditeljima nego što je to slučaj s vidrama koje žive u ruralnim predjelima. Postoji i aplikacija Otter Spotter pomoću koje građani mogu prijaviti gdje su ih primijetili po gradu, čime se prati njihovo kretanje.

Promet predstavlja ozbiljnu prijetnju

Dvije osnovne prijetnje za vidre predstavljaju varani, riječni gušteri koji love njihovu mladunčad, kao i promet. Godišnje se pregazi pet do šest jedinki. Organizacije za zaštitu vidri postavljaju znakove upozorenja na mjestima gdje se one kreću u velikom broju kako bi preduhitrili nesreće. Zanimljiv je događaj koji se odigrao 2016. na singapurskom maratonu, kada je obitelj vidri utrčala na putanju kojom su se kretali maratonci. Srećom, pripadnici organizacija koje se bore za njihovo očuvanje su upozorili trkače i poslužili kao živa barijera i tako ih zaštitili.

Među najpoznatijim obiteljima vidri su Bisham i Zouk. Pripadnici obitelji Bisham su i najfotografiranije jedinke i često se mogu zateći u gradskom botaničkom vrtu. Zoolozi iz Singapura poručuju da su presretni što ne moraju ići daleko da bi proučavali ove ljupke vragolane, već je dovoljno kročiti na ulicu. Osim Singapura, urbane populacije vidri se u ovom dijelu svijeta razvijaju i u malezijskoj prijestolnici Kuala Lumpuru, kao i na tajvanskom otoku Kinmenu.

Pročitajte više