Vlasnica nam je objasnila više o bull terijerima, pasmini koja je s vremenom promijenila izgled

Foto: Bullmommy, BullTerrierHrvatska, Imgur

Ako ste ikad sreli bull terijera, garantirano nije prošao nezapaženo! Engleski bull terijer pasmina je koja svojim izgledom i karakterom plijeni poglede diljem svijeta. Prepoznatljiv po jajastoj glavi i mišićavom tijelu, bull terijer djeluje zastrašujuće i opasno. Suprotno od svog izgleda,ovi jednako nježni i energični psi oduševit će vas samom svojom pojavom.

Izrazito nježan prema djeci, ovaj pas pravi je izbor za obitelj. Zahtjeva odlučnog i iskusnog vlasnika koji će mu pružiti pravilan odgoj u najranijoj dobi. Iako tvrdoglav i samosmjel, bull terijer će vam, uz pravilan odgoj, postati najbolji i najodaniji prijatelj.

Počeci razvoja modernog bull terijera nas vode u Englesku, i to do Jamesa Hicksa koji je 1860-ih godina započeo uzgoj i izlaganje ove pasmine. Uzgojio je novog, uglađenog terijera duže glave prepoznatljivog po čisto bijelom krznu. U to vrijeme je uzgajao i bijelog engleskog terijera (danas izumrlog, ali vrlo sličnog Manchester terijeru) kojeg je koristio u uzgoju bull terijera kako bi ga oplemenio te dobio bijelo krzno. "Staromodni" psi iz tog vremena, uglavnom obojeni i grublje građe, danas su poznati kao stafordski bull terijeri te su vrlo popularna pasmina.

Hrvatska ima tek nekoliko uzgajivača ove pasmine. Mali broj jedinaka i uzgajivača svakako će vam otežati pronalazak šteneta ukoliko se odlučite za ovu pasminu. Zbog raznih bolesti koje se javljaju kod ove pasmine, važno je pronaći savjesnog i iskusnog uzgajivača koji će uz štene priložiti zdravstvene testove oba roditelja. Bull terijere se testira na gluhoću, bolesti bubrega i srca te se izvodi provjera patele. Gluhoća je ipak najčešća bolest kod ove pasmine, genetski je nasljedna i češće zahvaća bijelog psa. Bolesti srca su pak neizlječive, ali se uz ranu dijagnozu mogu držati pod kontrolom.

Klaudija Damjanović, mlada hrvatska vlasnica bull terijera je iz ljubavi prema ovoj pasmini formirala brend pod imenom Bullmommy koji ljubiteljima i vlasnicima pasa nudi simpatične torbice sa siluetama njihovih ljubimaca. Osim toga, ljubitelje bull terijera redovno informira i na web stranici BullTerrierHrvatska.com koja sadrži i sve potrebne informacije o pripremama za dolazak štenaca.

Pročitajte više