Vrane su sve popularniji kućni ljubimci. Što mislite o tome?

123rf.com

HOROR filmovi često ih prikazuju kao zlokobne glasnike propasti ili čak smrti, ali u stvarnosti su vrane i gavrani iznimno inteligentne ptice bez sklonosti zlu. Budući da su toliko inteligentne, je li moguće da budu savršeni kućni ljubimci?

Trebamo shvatiti da su vrane divlje životinje i ne bi trebalo očekivati da se ponašaju poput pasa ili mačaka koji su pripitomljavani generacijama. To znači da će, bez sumnje, briga o vrani za bilo koga biti velik izazov.

Vrane žive širom svijeta i broje više od 120 vrsta. Rod gavrana uključuje više od jedne trećine ukupnog broja vrsta ove porodice. U ponašanju nema velike razlike između vrane i gavrana. Vrane su svejedi, što znači da jedu i meso i biljke. Ako žive u zatočeništvu, treba ih hraniti što sličnije njihovoj prehrani u prirodnom staništu.

Gavran je najveći u toj porodici te je jednobojno crn. Međutim, gavrani su u Hrvatskoj zaštićeni pa ih ne biste trebali uzgajati, prodavati ni općenito uznemiravati. Ako ubijete gavrana, propisana je kazna u visini od 2400 kuna.

Budući da su vrane u Americi sve popularniji kućni ljubimci, možemo naslutiti da će takav trend doći i u Hrvatsku. Ako nađete mladu vranu koja je pala iz gnijezda, naš savjet je da kontaktirate Hrvatski ornitološki savez.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više