Za ovu pasminu pasa sigurno niste čuli, a krasi je puno zanimljivih karakteristika

Foto: Pixabay

NORVEŠKI lovac na patke potječe sa stjenovitog otoka Værøya u Norveškoj. Ova jedinstvena pasmina jedina je stvorena za lov na tupike, ptice čiji je lov danas zabranjen.

Na prvi pogled norveški lovac na patke izgleda kao tipični sjeverni pas sličan špicu, s trokutastim ušima, zakrivljenim repom i gustim dvostrukim krznom. Međutim, detaljan pregled otkriva nekoliko jedinstvenih karakteristika o kojima piše Američki kinološki klub. 

Norveški lovac na patke ima šape sa šest potpuno funkcionalnih prstiju pomoću kojih se lakše penje po stijenama. Njegov vrat i zglobovi su izrazito fleksibilni kako bi se mogao provlačiti kroz uske tunele. Iako skoro svi psi mogu pomicati ušima, norveški lovac na patke može potpuno zaklopiti ušni kanal kako bi ga zaštitio od vode i prljavštine.

Briga o pasmini

Norveški lovac na patke je uglavnom zdrava pasmina, a odgovorni uzgajivači testiraju svoje pse na očne poremećaje i probleme s koljenima. Potrebno mu je redovito četkati zube pastom za zube namijenjenoj psima. Redoviti posjeti veterinaru radi pregleda i kontrole parazita pomažu osigurati dug i zdrav život psa, a životni vijek mu je između 12 i 14 godina.

Što se tiče održavanja krzna, norveški lovac na patke ima gornju dlaku i poddlaku koje nije teško održavati. Potrebno mu je tjedno češljanje kako bi se riješio prljavštine i otpale dlake. Uši mu treba redovito pregledavati i po potrebi čistiti. Isto tako, nokti trebaju skraćivanje ako se ne troše prirodno jer predugi nokti mogu psu uzrokovati nelagodu i probleme u hodanju i trčanju.

Norveški lovac za patke izrazito je aktivan pas i ima srednju do visoku razinu energije. Najsretniji je kada ima priliku svakodnevno sudjelovati u nekom obliku fizičke aktivnosti. Uživat će u brzoj, 30-minutnoj šetnji ili trčanju s vlasnikom.

Ovo je vrlo osjetljiva pasmina i može razviti probleme s povjerenjem, zbog čega se trebaju izbjegavati stroge metode treninga. Preporučuju se rana socijalizacija i tečajevi za štence kako bi se osiguralo da pas odraste u dobro prilagođenog i dobro odgojenog ljubimca. Pasmina je izuzetno inteligentna i pametna, a uz to nježna i vesele naravi.

Prehrana ovog psa treba se sastojati od kvalitetne hrane za pse, ili komercijalno proizvedene ili pripremljene kod kuće uz odobrenje vašeg veterinara. Prehrana treba biti primjerena dobi psa (štenac, odrasli ili stariji pas). Neki psi skloni su debljanju, stoga je potrebno paziti na unos kalorija. Poslastice mogu biti važan alat u treningu, ali prevelik broj njih može uzrokovati pretilost. Čista, svježa voda treba biti dostupna u svakom trenutku.

Norveški lovac na patke je iznimno zanimljiva i jedinstvena pasmina psa, stvorena za specifičan zadatak lova na tupike. Iako za taj posao više nije potreban, norveški lovac na patke se savršeno prilagodio suvremenom životu kao ljubazan i energičan kućni ljubimac. Svojim jedinstvenim karakteristikama i inteligencijom ovaj pas donosi mnogo radosti i zabave u život svog vlasnika.

Pročitajte više