Zabavne činjenice koje dokazuju da su sijamske mačke jedna od najposebnijih pasmina

Foto: EPA

SIJAMSKE su mačke s razlogom jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu. Njihove bistre plave oči privlače pogled svakoga tko ih ima prilike susresti, a njihova umiljata osobnost osvaja na prvu. Iako su u nekim crtanim filmovima, kao što je primjerice Dama i skitnica, prikazane kao lukave i pomalo zlobne, to zapravo nema veze s njihovom stvarnom osobnošću. Sijamske su mačke u povijesti bile dio događaja koji se rado prepričavaju i danas.

Opisi sijamske mačke mogu se pronaći u tajlandskoj literaturi iz 1350. godine

Točno vrijeme nastanka pasmine teško je utvrditi, ali pretpostavlja se da su vjerojatno nastale oko te godine. Otuda i ime, sijamska mačka, jer je Tajland sve do 1940-ih bio poznat kao Sijam. Naime, ove su mačke bile omiljeni ljubimci kraljevstva te zemlje pa su smatrane statusnim simbolima.

Osim što su bile smatrane simbolom bogatstva i visokog statusa, mislilo se da je samo njihovo porijeklo plemenito. Vjerovalo se da duša članova kraljevske obitelji po njihovoj smrti izlazi iz tijela čovjeka i ulazi u tijelo sijamske mačke. Mačke za koje se vjerovalo da su svojevrsna reinkarnacija plemenitaša živjele su ostatak svojeg života u hramovima, gdje su se o njima brinuli monasi.

Kada su prvi put prikazane u Londonu 1871. godine, nisu se svidjele zapadnom svijetu

Zapadno društvo nije prigrlilo ovu vrstu kada ju je prvi put vidjelo. Predstavljene su na izložbi mačaka u Londonu, gdje ih je jedan novinar opisao kao "mačku iz noćne more". Srećom, unatoč tom komentaru, vrlo su brzo stekle popularnost u Velikoj Britaniji pa su 1906. godine službeno priznate kao pasmina. Nekoliko godina ranije osnovan je i klub ljubitelja sijamskih mački.

Koliko su postale popularne i preko oceana svjedoči činjenica da je ova pasmina mačke nekada bila i voljeni ljubimac u Bijeloj kući. Predsjednik Rutherford B. Hayes i supruga Lucy imali su upravo sijamsku mačku koja je bila poklon američkog konzula Davida Sticklesa, koji je u to vrijeme bio diplomat u Bangkoku.

Sijamske mačke našle su se i usred špijunskog skandala

Šezdesetih godina dvije su se sijamske mačke našle na pravom mjestu u pravo vrijeme te otkrile špijunsku zavjeru. Naime, živjele su u nizozemskom veleposlanstvu u Moskvi i, kako to obično biva s mačkama, probudile su se iz drijemeža u uredu veleposlanika Henrija Helba te počele grebati jedan od zidova prostorije. Grebanjem su otkrile tridesetak malih mikrofona koji su bili postavljeni unutar zida.

Veleposlanik je ovo otkriće okrenuo u svoju korist tako što je mikrofone ostavio na istom mjestu i pored njih izražavao svoje pritužbe ruskoj vladi. Požalio se na kašnjenje paketa koji su često zapinjali na carini i na popravke koji nikada nisu obavljani na vrijeme. Problemi na koje se žalio riješeni su u roku od 24 sata, piše Elite Veterinary Care.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.