Zajedno možemo pomoći romskim psima iz Međimurja da osjete ljubav i sreću

Volonteri

KADA bi se svi ljubitelji životinja ujedinili, ova priča mogla bi imati sretan kraj. Naime, borba za kvalitetnije živote pasa u romskim naseljima u Međimurju traje već godinama. Prije dvije i pol godine zajedničkim snagama raznih udruga i volontera, te naravno Azila Čakovec, spašeno je i sretno udomljeno oko 500 pasa. Iako se ovo čini velika brojka, nije.

Najbolja opcija za sprječavanje razmnožavanja pasa je projekt kastracija koji je započeo. U početku se radilo o 1700 pasa, no brojka je narasla na 3000. Ovo je ogromna brojka i jedino zajedničkim snagama se ovim psima može omogućiti kvalitetniji život.

Do sada je operirano oko 100 pasa, no problem je što se ti psi moraju vratiti natrag u sredinu iz koje su došli. To ne bi bilo problem da ti psi nisu zanemareni, puni buha, krpelja i većina ih ima Demodex. Demodex je bolest uzrokovana padom imuniteta što znači da ti psi žive u lošim higijenskim uvjetima.  

Kao i prije dvije i pol godine, i sada su se uključile udruge kako bi pomogle psima i pronašle im bolji smještaj i nove obitelji. Udruga za dobrobit i zaštitu pasa Indigo će preuzeti 10 pasa, Udruga Šapica isto toliko.

Za pomoć i smještaj su se još javile i udruge Čarlijevi anđeli, Veselo dvorište te Sigurna kućica i jedna privatna osoba koja je otvorila vrata svog doma te će preuzeti skrb i brigu za 4 psa.

Iako se ovdje radi o spašavanju tridesetak pasa, vjerujemo da bi se zajedničkim snagama moglo napraviti puno više i pomoći puno više pasa.

Možete i vi pomoći, možete pružiti nekom psu privremeni smještaj ili ga udomiti. Možete pomoći udrugama i Azilu pokriti veterinarske troškove ili donirati hranu. Svaka pomoć je dobrodošla i vjerujemo da svi zajedno možemo ovu akciju učiniti uspješnom. 

Pročitajte više