Zašto je nekim ljubimcima teško naći pravu hranu: Kako riješiti problem izbirljivosti

Foto: Press, 123RF

BROJNI vlasnici ljubimaca muku muče s pronalaženjem prikladne hrane koju će njihov pas ili mačka rado jesti a da im pritom potpuno odgovara i osigurava im na dnevnoj osnovi sve potrebne nutrijente. Prehrana ljubimca i visoka kvaliteta hrane izuzetno je važna, ali kada ljubimci biraju, kvaliteta nažalost nije uvijek i presudna. Baš kao i ljudi, ponekad i naši ljubimci više vole hranu koja za njih nije nužno i najbolja. Neki su pritom i vrlo uporni pa su u stanju ponuđenu hranu danima tvrdoglavo odbijati sve dok ne dobiju upravo ono što im se sviđa. Kako doskočiti malim izbirljivcima?

Psima je općenito osjet okusa relativno slabo razvijen pa više reagiraju na strukturu hrane. Stoga im je mnogo privlačnija mekana hrana. Ako je to razlog zbog kojeg vaš ljubimac odbija primjerice odabranu dehidriranu hranu, za početak možete promijeniti vrstu hrane ili mu postojeću hranu učiniti slasnijom dodajući mlaku vodu, sirutku, kravlji sir, acidofil, jogurt... Također se savjetuje dobro isprati posudu za hranu i na takav način ukloniti eventualni odbijajući miris kao mogući uzrok poteškoća i odbijanja konzumiranja ponuđene hrane.

Vrlo je važno pravodobno uočiti eventualni problem, a prvenstveno treba razlikovati odbijanje hrane radi izbirljivosti ljubimca od situacije u kojoj za takvo ponašanje postoji medicinski uzrok. Detaljan pregled kod veterinara važan je korak kako bi se isključio zdravstveni poremećaj kao uzrok odbijanju hrane.

Ako je dijagnoza vašeg psa „izbirljivac“, prvi korak u rješavanju problema je vaša dosljednost u zajedničkom pronalaženju prikladne hrane. Pritom je važno da ljubimcu ne podilazite i ne nudite mu neprimjerenu hranu samo kako bi „nešto“ pojeo. To se posebno odnosi na hranu koja je namijenjena ljudima, ostatke sa stola, poslastice, slatkiše, isključivo konzerviranu hranu i slično.

Pseća izbirljivost

Odabranu hranu za psa ponudite ljubimcu uvijek u isto vrijeme. Obrok neka ne bude ponuđen više od dvadeset minuta; ako u tom periodu ljubimac ne pojede što ste mu ponudili, uklonite ponuđeno i ne nudite mu ništa do sljedećeg obroka. Preporučeni dnevni broj obroka za psa ovisi o njegovoj dobi. Štencima tijekom dana treba ponuditi više dnevnih obroka, a kako ljubimac postaje stariji tako se i dnevni broj obroka smanjuje na prosječnih 2 obroka dnevno za odraslog psa. Savjetuje se obrok psu ponuditi nakon povratka iz šetnje ili nakon igre, čime se izbjegavaju probavne smetnje, a ujedno se i potiče apetit ljubimca.

Za poticanje apetita, u dogovoru s vašim veterinarom, možete koristiti i vitamine B skupine te prikladne vitaminsko-mineralne dodatke za kontrolu apetita i probavu. Tablete kvasca i brašno morskih algi također su čest odabir kada je riječ o dodacima prehrani. Savjetuje se ipak prvenstveno koristiti hranu superpremium kvalitete, prilagođenu dobi i pasmini ili tipu pasmine.

Takve hrane su izbalansirane, proizvedene od pomno biranih sastojaka i u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe pasa za hranjivim tvarima.

Cilj je u svakom slučaju pronaći hranu koju će ljubimac rado jesti, a da mu ujedno i odgovara. To je ponekad izazov jer su psi individue, baš kao i ljudi. U procjeni prikladnosti odabrane hrane glavni kriterij je upravo vaš pas, odnosno njegovo reagiranje na hranu, jede li pas rado ponuđenu hranu, ali i kakav je njegov opći izgled i stanje, poput izgleda dlake, formiranosti stolice i slično. Svaki proizvođač ima svoju recepturu i način proizvodnje, stoga iako je određena hrana superpremium kvalitete, ona ne mora nužno odgovarati i vašem ljubimcu, što znači da se mogu očitovati promjene u probavnom sustavu (proljev ili zatvor), kožne promjene (prhut, pojačano ispadanje dlake, svrbež), vjetrovi, neiskoristivost hranjivih tvari i drugo. Zato je ponekad preporučljivo isprobavati s manjim količinama hrane kako bi se pronašla odgovarajuća za vašeg ljubimca.

Preporučuje se psa dugoročno hraniti jednom vrstom hrane koja mu odgovara. Naime, za razliku od ljudi, psi ne podnose dobro nagle i česte promjene hrane i takve promjene mogu dovesti kod njih do probavnih smetnji. Ako se odlučite za promjenu hrane, ona se ne bi trebala provesti naglo, već kroz određeni period (npr. tjedan dana) pri čemu svaki dan treba povećavati udio nove hrane u obroku, a smanjivati udio "stare" hrane do potpunog prelaska na novu hranu.

Zahtjevne mačke

Poznato je da su mačke često vrlo izbirljive po pitanju hrane, a ponekad mogu biti i previše zahtjevne. Mačke imaju puno manje okusnih bradavica u ustima nego ljudi pa ne mogu razlučiti koju vrstu mesa jedu po okusu, ali se zato značajno više koriste njuhom.

Mačke su tipični mesojedi, što znači da im je organizam prilagođen prehrani bogatoj bjelančevinama. Trebaju im bjelančevine životinjskog podrijetla i ne mogu se prilagoditi prehrani u kojoj prevladavaju ugljikohidrati. Kada je riječ o obliku i teksturi hrane, u obzir treba uzeti i to da mačke imaju oštre zube, koji su u prirodi namijenjeni rezanju i kidanju plijena.

Vrlo često se mačke naviknu na određen oblik dehidrirane hrane pa teško prihvate drugu hranu zbog različitog oblika. Dehidrirana hrana se može davati i u kombinaciji s mokrom jer tako mačka dobije raznolikije obroke. Korisno je znati i da mačke u pravilu ne vole hladnu hranu. Ako nepojedeni sadržaj mokre hrane ili konzerve po otvaranju čuvate u hladnjaku, prije nego što je ponovno ponudite mački ostavite je da se prethodno ugrije na sobnoj temperaturi.

Također, mačji želudac je prilagođen za brzo probavljanje hrane pa obično u danu pojedu do čak 12 ili 18 manjih obroka. Koliko će vaša mačka jesti ovisi o njenoj veličini, starosti, aktivnosti i općem stanju. Ako je mački hrana stalno dostupna, ona će jesti malo i često u toku dana, ali se može lako prilagoditi i redovitim obrocima. Posuda sa svježom vodom mora svakako biti uvijek dostupna, naročito ako se mačka hrani isključivo dehidriranom hranom.

Mačke koje su izrazito izbirljive često imaju loše prehrambene navike i neredovito jedu. To predstavlja velik problem jer je vrlo važno da mačka ima uravnoteženu prehranu kako bi ostala zdrava i aktivna. Svakodnevne prehrambene potrebe mačke uključuju i vitamine, minerale i hranjive tvari. Prikladna mačja hrana mora biti dobro uravnotežena i zadovoljavati sve potrebe organizma s obzirom na dob, način života, stupanj aktivnosti, težinu i zdravstveno stanje mačke. Mačju hranu u smislu kvalitete također razlikujemo prema izbalansiranosti hranjivih sastojaka, kvaliteti bjelančevina i probavljivosti. Kvalitetnije hrane su prilagođene raznim kategorijama i pasminama mačaka kao i njihovim specifičnim potrebama. Tako postoje hrane za mačiće, odrasle mačke i stare mačke, zatim za izrazito kućne mačke ili one koje žive vani, mačke koje imaju osjetljiv probavni sustav, probleme sa zubnim kamencem ili mokraćnim kamencima. Postoji hrana koja pospješuje izbacivanje polizane dlake i hrana koja pospješuje zdravlje kože te lijep izgled dlake. Naime, loše prehrambene navike mogu rezultirati lošim stanjem dlake i kože. 

U slučaju da mačka uzima manje kvalitetnu hranu, na raspolaganju su i vitaminsko-mineralni preparati prilagođeni mačkama za kontrolu apetita i probavu, koji sadrže vitamine B kompleksa, a posebice biotin te Omega-3 i Omega-6 masne kiseline. Vitamini B kompleksa, osim utjecaja na zdravlje kože, imaju funkciju u metabolizmu te potiču apetit. 

Proizvođači visokokvalitetne mačje hrane ipak se sve više prilagođavaju i potrebama izbirljivih mačaka. Tako je u ponudi dostupna i hrana za naročito izbirljive odrasle mačke. Svojom teksturom i palatabilnošću (slasnošću) stimulira apetit mačke, a važnu ulogu pritom igraju i same granulice hrane, koje su različitog oblika, sadržaja i teksture što ima pozitivan učinak i kod najizbirljivijih mačaka. Pritom se naravno vodi računa i o odgovarajućoj energetskoj vrijednosti hrane. Izbirljive ili ne, mačkama je svakako potrebna dobro uravnotežena ishrana kako bi ostale u najboljoj formi, baš kao i njihovim vlasnicima.

O prehrambenim navikama vaših ljubimaca i kako im osigurati najbolju prehranu i njegu uvijek se možete dodatno posavjetovati i s veterinarima u sklopu veterinarskih ljekarni u Pet centar trgovinama.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više