Zašto mačke uriniraju po našim stvarima?

Foto: 123 rf

MNOGIM vlasnicima nije strano da se njihove mačke ljute, budu uznemirene i prkosne, posebno kada uriniraju po stvarima i namještaju. Da li nas mačke time kažnjavaju i zašto to rade?

Naime, mačke nisu zločeste. One su pametne, ali inat je kompleksni osjećaj, koji nije dio njihovih emocija. Međutim, mačke su podložne stresu, a tada često reagiraju na nama nepoželjne načine.
 
Jedna stvar koju mačke rade, kada su pod stresom, jest uriniranje po stvarima koje pripadaju vlasniku, kao što su odjeća ili posteljina. One biraju stvari koje mirišu na vlasnike, jer je to mjesto gdje se osjećaju ugodno, objašnjavaju stručnjaci za ponašanje životinja.
 
Nije neobično da mačke obilježavaju urinom, kada su suočene s promjenama u svom okruženju, koje im uzrokuju stres. Naime, to ima neku vrstu socijalnog značenja za njih: uriniranjem po vlasnikovim stvarima, koje mirišu na njega, mačke mogu biti sigurne da će njihova poruka biti uočena. Osim toga, neke mačke će obilježiti stvari u kući, kako bi se same osjećale sigurnije, kada vide druge mačke kroz prozor.
 
Naravno, ovo ponašanje ima nenamjerno loš efekt na vlasnike. I iako je sasvim razumljivo da mislimo da je mačka obilježila stvari, jer joj se ne sviđaju, u stvarnosti zapravo nije tako. Ovo ponašanje je najvjerojatnije izazvao stres zbog novog ljubimca ili osobe u kući ili druge promjene.
 
Što napraviti?
 
Kada mačka počne urinirati po stvarima, prvo što treba napraviti jest odvesti je kod veterinara, kako bi se isključili bilo koji zdravstveni razlozi. Ako je mačka kastrirana (ili sterilizirana), i dalje nastavlja s nepoželjnim ponašanjem, sljedeći korak je smanjenje razine stresa vaše mačke.
 
Jedna od važnijih stvari koje možete učiniti, jest da se uvjerite da je kutija s pijeskom redovito čista. Pokupite grudice i mijenjajte pijesak češće nego obično, a kutiju očistite toplom vodom.
 
I naravno, budite sigurni da provodite dovoljno vremena sa svojom mačkom. Planirajte pozitivne dnevne interakcije s vašim ljubimcem, kao što su igra ili četkanje. To će pomoći da se mačka opusti, ako zna da svaki dan može računati na vrijeme provedeno s vama.
 
 
 
 
 

Pročitajte više