Zbog čega vaše mačke bježe iz pijeska čim obave nuždu?

Screenshot: YouTube

MNOGI su vlasnici zamijetili da njihove mace, nakon što obave nuždu i zakopaju je, brže-bolje iskoče iz kutije s pijeskom. Postoje čak i brojne rasprave na forumima oko ove teme. Mnogi će pomisliti kako bježe zbog neugodnog mirisa, no to nije istina. Mačke ovo rade od davnina i taj se običaj zadržao u njihovim genima. Kada još nisu živjele u kućanstvima s čovjekom, mačke su u divljini radile istu stvar.

Miris koji se ispušta prilikom obavljanja nužde u divljini je služio za obilježavanje teritorija, ali je on također i jasan znak prisutnosti neke životinje. Mačke su u područjima gdje su imale neprijatelje uvijek zatrpavale svoju nuždu, a zatim bježale što brže i dalje od tog mjesta. Baš zbog toga i vaše mace rade isto. No ovo vrijedi za zdrave mace.

Ako je maca bolesna, ona će odmah iskočiti iz pijeska a da ne zakopa nuždu i tako vam dati do znanja da je bolesna. Bolesti koje izazivaju takvo ponašanje su urinarne infekcije, bubrežni kamenci, upala debelog crijeva ili rektuma te analnih žlijezda te razne vrste alergija i osjetljivosti na hranu. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više