Zbog ove stvari koju možda ne radite, vaš ljubimac bi se mogao razboljeti

Foto: Pexels

VAŽNO je održavati dom urednim, ali koliko god čistili, uvijek postoje skrivene opasnosti od kojih bi se vaš pas mogao razboljeti.

Veterinarka Lynn Happel upozorila je vlasnike pasa da redovito peru i igračke svojih ljubimaca kako bi izbjegli zarazu bakterijama.

"Putem igračaka psi se mogu zaraziti respiratornim virusom ili mikoplazma bakterijama. Zato su parkovi za pse nešto poput septičkih jama za parazite. Čistite njihove igračke barem jednom mjesečno", rekla je za Fox 17.

Dr. Happel objašnjava da je uobičajeno da igračka psa dođe u kontakt sa životinjskim izmetom, a tada prijeti opasnost od zaraze E. coli ili giardijom, ali ne samo psima jer se bakterije mogu prenijeti i na ljude. 

Uz to, savjetuje da ne kupujete ljubimcima pretvrde igračke jer one mogu uzrokovati prijelome zubiju pasa.

Ovaj savjet izdan je nakon nedavno provedenog istraživanja koje je pokazalo da samo 12 posto od 417 ispitanih vlasnika pasa pere zdjelice svog psa svakodnevno, 22 posto čisti ih jednom tjedno, dok njih 18 posto to radi svaka tri mjeseca ili ih uopće ne pere.

"To predstavlja značajan zdravstveni rizik za kućne ljubimce i njihove vlasnike jer stvara okruženje u kojem se mogu razviti štetne bakterije poput salmonele i listerije", upozorila je Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Salmonela i listerija mogu uzrokovati proljev, groznicu, grčeve ili bolove u želucu te mučninu kod ljudi, a simptomi su izraženiji u trudnica, djece, odraslih starijih od 65 godina i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Pročitajte više