Znanstvenici otkrili trebate li se zabrinuti ako je psu nos hladan na dodir

Foto: 123RF

PONEKAD kada pomazimo svog psa on nam iskaže zahvalnost tako da svojom njuškicom lagano udari o naše lice. Neke vlasnike pritom može zabrinuti kada osjete da je nos njihova psa hladan na dodir te se pitaju je li to normalno.

Znanstvenica Anna Balint objasnila je za Live Science da nema razloga za brigu, budući da je to sasvim normalno.

"Nos može biti i vruć, posebice nakon kihanja ili spavanja. Tijekom spavanja nos se zagrije i osuši, a kada se pas probudi, on oblizne nos te ga ponovno ohladi", dodala je.

Hladan nos psima može pomoći da reguliraju tjelesnu temperaturu, ali Balint upozorava da je vrh nosa toliko malen da vjerojatno ne može smisleno pridonijeti ukupnoj toplinskoj regulaciji psa.

Međunarodni tim znanstvenika izmjerio je temperaturu nosa mnogih životinja, uključujući konja, psa i losa. Kad se Balint pridružila projektu, tim je već otkrio da su vrhovi noseva pasa i zvijeri obično hladniji od noseva biljojeda. Pretpostavljali su da bi hladniji vrh nosa mogao biti prednost u divljini.

Tim je proveo dva eksperimenta - jedan koji se bavio ponašanjem, a drugi koji je proučavao mozak. U prvom eksperimentu tim je uspješno naučio tri kućna ljubimca da odaberu topliji objekt kao potencijalni plijen. Rezultati su pokazali da psi mogu otkriti slabo toplinsko zračenje s udaljenosti ako ga zamijene za plijen.

U drugom eksperimentu znanstvenici su predstavili kutiju koja je sadržavala izolacijska vrata i toplu vodu, a 13 kućnih ljubimaca dresirali su da mirno leže u funkcionalnom MRI skeneru. Mozak pasa više je reagirao kad su izolacijska vrata bila otvorena.

S obzirom na to da je mozak više reagirao kada je vrh nosa bio izložen toplini, moguće je da bi psi, a možda i druge životinje hladnog nosa, mogli koristiti osjet topline zajedno s drugim osjetilima da bi ulovili plijen, rekli su istraživači.

"Ljudi misle da psi uglavnom koriste njuh pri snalaženju u prostoru, što je vjerojatno istina", rekla je Balint.

"No nevrijeme može psu otežati praćenje mirisa i tada bi se on mogao osloniti na svoj drugi osjet - osjet topline", zaključila je.

Pa zašto je pseći nos hladan? Balint i njezin tim nastavljaju tražiti odgovore na ovo pitanje. Ono što je sigurno je da je toplina nosa povezana sa psećom orijentacijom te djelomično s regulacijom topline tijela. Hladni nos kod pasa sasvim je normalan i razloga za brigu, kako napominju istraživači, nema.

Pročitajte više