Boris Dvornik je s 21 godinom glumio u filmu koji je zaradio nominaciju za Oscara

Foto/Screenshot: Goran Kovacic/PIXSELL/HRT

PRIJE 16 godina napustio nas je legendarni kazališni, televizijski i filmski glumac Boris Dvornik. 

Boris je rođen 16. travnja 1939. godine u Splitu, a svoj talent za glumu otkrio je u djetinjstvu kada je nastupao u dječjim predstavama. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Film u kojem je debitirao bio nominiran za Oscara

Njegova prva uloga bila je 1960. godine u drami o Holokaustu Deveti krug slovenskog redatelja Francea Štiglica. U tom su filmu glumili hrvatski glumci i sniman je u Hrvatskoj. Borisova prva uloga rezultirala je i velikim priznanjem - Deveti krug nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. 

Boris u filmu Deveti krug

Tada 21-godišnji Boris u filmu je glumio Ivu Vojnovića, a nakon te uloge uslijedile su odmah i druge - glumio je u filmovima Martin u oblacima, Prekobrojna, Medaljon sa tri srca, Sjenka slave...

"Kao dvadesetogodišnjak je dobio poziv da ide u Hollywood na akademiju, sve mu je bilo plaćeno, ali nije htio ići. Toliko je bio vezan za Split, Dalmaciju i Hrvatsku. To je nevjerojatno. I nikad mu nije bilo žao", rekao je Borisov sin Dean Dvornik za Dobro jutro, Hrvatska.

I svoje sinove doveo je na mali ekran

Deset godina od debija na filmskom ekranu stigla je i serija Naše malo misto, snimljena po scenariju Miljenka Smoje, a Boris je igrao Roka Prča. Njegove sinove glumili su - njegovi sinovi Dino i Dean.

Boris u seriji Naše malo misto

"Nikad nam kao djeci nije davao savjete. Ništa nam nije rekao. Samo je režiser Danijel Marušić rekao da moramo naučiti tekst. Mi bismo naučili tekst i to bismo odglumili prirodno, kao djeca... I to je bilo dobro. Da nam je nešto govorio, samo bi nas zbunio", kaže Dean.

Nakon Našeg malog mista uslijedile su, između ostalih, uloge u serijama Sutjeska, Veliko misto, Putovanje u Vučjak, Bolji život te u filmovima Tajna starog tavana, Duga mračna noć i mnogim drugim.

Pročitajte više