20th Century Fox mora financirati obnovu plaže koju je uništio snimanjem filma Plaža

Screenshot: YouTube

TAJLANDSKI Vrhovni sud u utorak je donio presudu prema kojoj 20th Century Fox i Santa International Film Productions, produkcijska kuća iz Tajlanda, moraju platiti 273 tisuće dolara za obnovu plaže koja je uništena na snimanju filma Plaža.

Film redatelja Dannyja Boylea s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi sniman je 1998. i 1999. godine, a jedna od lokacija bila je plaža na tajlandskom otoku Phi Phi Leh.

Filmska ekipa Plaže potpuno je promijenila ekosustav plaže. Kako bi stvorili izrazito tropski ambijent, uklonili su dobar dio drveća i biljaka koje su ondje rasle, a posađene su nove, strane vrste.

"Koliko vidim, sve je u redu"

Počupano je grmlje koje je okruživalo plažu i koje je sprječavalo eroziju, a umjesto njih su posađene palme. Ekipa je nakon snimanja imala namjeru vratiti plažu u koliko-toliko prirodno stanje pa su stare biljke nanovo posađene, a oko plaže su postavljene ograde od bambusa. Međutim, to nije moglo spriječiti da more odnosi pijesak s obale, tako da je plaža bila puna "ružnih ograda od bambusa i mrtvih biljaka".

 

Zahvaljujući filmu plaža je postala popularno turističko odredište, što je također loše utjecalo na zagađenje zaljeva i rehabilitaciju ekosustava.

DiCaprio, koji je danas poznat po ekološkom aktivizmu, za vrijeme snimanja je izjavio da će otok biti "bolji nego što je bio prije": "Koliko vidim, sve je u redu. Nisam vidio nikakvu štetu."

Inače, unatoč popularnosti koju je stekla, Plaža je podbacila kod kritike, a DiCaprio je za ulogu zaradio nominaciju za Zlatnu malinu u kategoriji najgoreg glumca.

Pročitajte više